На Закарпатті розпочався сезон збору ожини
На Закарпатті розпочався сезон збору ожини. У деяких населених пунктах цю ягоду називають чорницею. Плодоносить на тернових кущах обабіч доріг, полів, у гущах та лісах. Дехто вирощує і городню, бо ж знає, що ожина багата на вітаміни та поживні речовини. Цьогоріч чорна ягода вродила слабко через погодні умови.
– Тирня цвіло дуже файно, корчівля було таке біле, як коли сніг випаде, але потім померзло і вітри обірвали. Чорниць дуже мало, ледве назбирала літр на компот. Зелені є, але достигають слабо, бо задощило і похолодало, – розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива» пані Юля з Іршавщини.
На ринках області літр чорниць продають по 30-40 грн.
Біля хімічного факультету в Ужгороді пенсіонерки розклали свій крам на пішохідній зоні. Продають городину, зелень, лікарські трави. Тендітна жінка в чорному перехожим нахвалює ожину: «Стигла, солодка, ароматна».
– Як тяжко заробити ту копійку, – зітхає жінка. – Онуки хочуть і морозиво, і цукерки, а в мене пенсія мала, мало що за неї купиш. Пішла в Горяни на ожину, назбирала вісім стаканчиків. То такоє як чотири літри. Ягоди починають лише достигати. Прошу недорого, 15 грн. за півлітра, але люди не дуже купують, бо грошей не мають.
Біля світлофора на площі Корятовича чорницями торгує моя давня знайома з Ворочева. Розповіла, що сьогодні, 5 серпня, вперше ходила до лісу по оживу. Назбирала чотири літри. Ягоди насипала до пластикових пляшок з-під мінералки. Два літри купує в неї чоловік у білій сорочці на короткий рукав. Із чорного шкіряного гаманця виймає «Грушевського» і «Мазепу» і дає господині. Вона міцно стискає купюри подертою терням правицею.
У деяких населених пунктах заготівельники почали приймати ожину. За кілограм платять 15 грн. Така ціна на початку сезону була і торік.
Господині готують із неї компот, сироп, джем, леквар.
Ожина багата на клітковину, мікро- та макроелементи та вітаміни. Варто підкреслити, що за вмістом вітаміну С вона вдвічі обходить лохину, а за РР – є беззаперечним рекордсменом серед ягід. Низька калорійність ожини – всього 34 ккал/100 г дозволяє споживати її без шкоди для фігури.
Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися