116752
16:39 2.082021

Як в Ужгородському кафедральному соборі освячували авто. Фото

Життя 11534

2 серпня православна та греко-католицька Церква вшановує пророка Іллю.  Образ цього святого  представлений грізним старцем, який роз’їжджає на вогняній колісниці по небу і нещадно вражає ледачих і неправедних громом та блискавкою, а поля і врожай б’є градом, натомість працьовитих і праведних оберігає і бере під свій захист, поливає благодатним дощем посіви. Взимку грози і блискавиці не бувають, тому що Ілля пересідає на сани.

Майбутній пророк з’явився на світ у місті Фесвії за 9 століть до народження Ісуса Христа.

Цього дня у храмах проводять святкові Богослужіння. Вірники не працюють на полі та в саду, утримуються від домашньої роботи, не перуть, не шиють.

У греко-католицьких церквах Закарпаття після закінчення Літургії проводять освячення колісниць, авто, велосипедів, різних транспортних засобів.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала на обряді освячення в Ужгородському Хресто-Воздвиженському кафедральному соборі Мукачівської греко-католицької єпархії.

– Праобразом автомобілів є вогняна колісниця пророка Іллі, на якій він вознісся на небо, тому 2 серпня заведено кропити транспортні засоби на щасливу дорогу, – каже священик і промовляє спеціальну молитву. Вірників просить відчинити двері, багажник своїх авто. У супроводі помічників священики виходять надвір. Один кадить, інший кропить транспортні засоби та вірників. За обряд люди вносять пожертви до скриньки. 

Парафіяни вірять, що після такого обряду машина опиниться під опікою святого пророка Іллі.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах