Смачні традиції на Закарпатті: у Чумальові вперше провели «Фестиваль сиру»
У неділю, 27 червня, в селі Чумальово Буштинської громади відбувся перший «Фестиваль сиру». Сировари краю представили свою продукцію та показали охочим, як готують сирну продукцію.
«В мене більше 400 овець, більша частина з них зараз випасається на полонині, а от цих я взяв з собою на фестиваль. У них дві важливі місії сьогодні: перша – це очолити святкову ходу, друга– дати молоко. Тут ми їх сьогодні будемо доїти та робити сир та вурду. Усі охочі можуть долучитися до процесу та спробувати себе у сироварінні», – розповідає вівчар Петро.
На фестивалі у колибі, створеній власноруч, чоловік показав усі процеси створення сиру, а також провів дегустацію свіженького продукту. «Карпатському об’єктиву». Розповів, що разом з дружиною у Золотареві розводить овець та варить сир вже близько 30 років. Трохи менше у цій сфері і пані Софія.
«Варимо ми вже дуже давно, років 20. Подоїли вівці, процідили молоко, заклягали натуральним клягом, потім то молоко має постояти годині дві, його збовтуємо і в марлі підвішуєм вже сир. Рідина ще має стекти. З неї потім роблять вурду», – каже пані Софія.
Загалом на фестивалі можна було скуштувати сири, вурду, бринзу з овечого, коров’ячого та козячого молока. За кілограм вурди та бринзи сировари просили від 150 грн. Та скуштувати на заході можна було і інші смаколики: шашлик, бограч, ковбаски та багато іншого.
«Фестиваль сиру» провели у Чумальові вперше. Також, як кажуть організатори, це і перший масштабний захід за час карантину. Радіють, що вдалося залучити до участі крафтових виробників. А для гостей свята підготували програму із закарпатським колоритом та місцевими традиціями, різноманітними локаціями й святковим концертом.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися