112619
17:00 28.042021

«Писанкова феєрія - 2021»: на Ужгородщині представили різномаїття пасхальних писанок. ФОТО

Життя 5863

28 квітня, в смт. Середнє відбулася виставка писанок “Писанкова феєрія – 2021”. Участь у ній взяли заклади культури об’єднаної громади, заклади освіти Середнянської селищної ради та “Центр естетичного виховання”.

“Така виставка проходить у нас вперше. Ми вирішили долучити до акції в більшості дітей, адже вони є продовжувачами традицій і завдання маємо навчити їх тому, що навчили нас пращури. Саме тому в усіх закладах культури та освіти діти виготовляли писанки”, – зазначила організаторка акції Лілія Ніколенко.

На виставці юні майстри представили писанки зроблені в різних народних та сучасних техніках: Петреківський розпис, клівлінг, писанки з бісера, ниток та багато інших. Також під час виставки проходили майстер-класи з розмальовування. Зокрема, керівник будинку культури села Худльово, Ольга Ніколенко вчила присутніх робити писанки-зернівки.

“Такі писанки робили на свята наші предки. Прикрашали яйця різними крупами. Вони вважались свого роду оберегом, бо у поєднанні з могутніми та сильними слов’янськими символами, насіння, яке являється символом родючості і добробуту надавало їм ще більшої могутності. Можна було додати до писанки побільше соняшникового насіння, та попросити в долі багатства. Так само і іншими крупами”, – каже Ольга Ніколенко.

Виставка писанок мала також благодійну мету. Купуючи заготовки до майстер-класів охочі мали змогу допомогти та підтримати жителя громади, інваліда, який потребує лікування.

Побувати на виставці можуть усі охочі до 30 квітня. Писанки будуть розміщені у будинку культури смт. Середнє.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах