112130
21:27 15.042021

Артисти закарпатського драмтеатру зустрічатимуть глядачів на модернізованій сцені. Фото, відео

Життя 11992

Сьогодні, 15 квітня, в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв урочисто презентували оновлену завдяки угорському фінансуванню сучасну сцену.

Ремонтні роботи в будівлі театру розпочали близько двох місяців тому. За такий короткий проміжок часу вдалося провести масштабну модернізацію великої сцени театру – замінити покриття, електричні та звукові мережі, встановити сценічний лазерний проєктор та світлодіодний екран для титрування вистав. Крім того, відремонтували й механізм поворотного кола, яке є важливою складовою сцени і не працювало вже понад 20 років. Через це  працівники театру були змушені пристосовуватися, однак зараз ситуація кардинально змінилася – це  нове життя не тільки для театру, а й для його постійних глядачів.

Для проведення робіт були залучені фахівці спеціалізованих фірм та заводів з різних куточків України. За сприяння уповноваженого міністра Іштвана Грежа фінансування проєкту взяв на себе угорський уряд. Для реконструкції сцени Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру було виділено близько 18 мільйонів гривень

За 75 років з дня заснування Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру у його величних стінах глядачі насолоджувалися сотнями вистав за п’єсами української та світової класики. У своїй теперішній будівлі, на березі річки Уж, театр функціонує з 1987 року – це найбільший культурно-мистецький майданчик області з місткістю у 800 місць.

Познайомитися з модернізованим театром запросили представників дипломатичної установи Угорщини в місті Ужгороді та керівництво області.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді подякував за чудову презентацію нових технічних можливостей, що зараз отримав драматичний театр. В рамках урядової ініціативи під назвою «Караван культури», яка розповсюджується на проєкти в галузі культури, у країнах Карпатського регіону вже проведено оновлення або ж придбано необхідне обладнання у кілька будинків культури та Берегівський театр.

«Трохи більше двох місяців тому, в рамках пресконференції, в стінах театру ми заявили про підтримку модернізації та проведення ремонтних робіт коштом угорського уряду. А зараз ми стоїмо вже на готовій сучасній сцені з якісним обладнанням, яке дає не бачені до цих пір можливості для подальшого розвитку театрального життя Закарпаття. Я переконаний, що вже найближчим часом ми побачимо нові та захоплюючі вистави з використанням нових технічних засобів у виконанні акторського складу театру», – зауважив Йожеф Бугайла.  

Голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров теж привітав театралів з відкриттям оновленої та реконструйованої сцени: «Весна приходить до нас і у театральному житті, з яким тісно пов’язана сцена Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв. Дякую угорським партнерам за те, що ми сьогодні бачимо перед собою – сцену, яка відповідає всім стандартам сучасного театру. Сподіваюсь, що ця сцена стане майданчиком й для нової українсько-угорської дружби».

Через відеозвернення до присутніх звернулися й Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини та Анатолій Полосков, голова Закарпатської ОДА.

У свою чергу, директор театру Василь Марюхнич подякував за таку значну підтримку їхнього закладу та запевнив, що попереду всіх чекатимуть цікаві вистави та нові звершення.

Показали нову функціональну сцену артисти драмтеатру, які дивували гостей своїми чудовими виступами із залученням сучасного звуко- і світлообладнання.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини