109809
17:28 28.012021

Уряд Угорщини передав Закарпаттю 2 тисячі доз вакцин від сказу. Фото. Відео

Життя 60279

У рамках угорської національної програми по імунізації закарпатських дітей на 2017–2021 роки до краю привезли чергову партію вакцин. 2 тисячі доз антирабічної інактивованої вакцини «Верораб» для профілактики сказу у дітей та дорослих передали Закарпатській обласній організації Товариства Червоного Хреста України.

Сказ – вірусна хвороба, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини. Людям вірус сказу передається при укусі заражених тварин, у 99% випадків джерело інфікування – собаки. Антирабічну вакцину застосовують для первинної імунізації людей, які були в контакті або були вкушені скаженими, підозрілими на сказ або невідомими тваринами.

Доправив вакцини на українсько-угорський кордон Іштван Грежа, уповноважений уряду Угорщини. Проте політик не зміг перетнути кордон нашої держави, адже з недавніх пір, на жаль, став персоною нон ґрата. Тож передачу вакцин провели біля червоної розмежувальної лінії, що знаходиться посеред мосту на пункті пропуску «Тиса – Захонь».

«Сьогоднішня зустріч на «червоній лінії» яскраво показує абсурдність ситуації, що наразі спостерігається між Україною та Угорщиною, адже ми завозимо гуманітарну допомогу, що попросила від нас Закарпатська ОДА. Я вперше опинився у ситуації, коли не можу сам передати керівництву області обіцяну допомогу.

Урядова програма співробітництва функціонує вже п’ять років – саме тоді до нас вперше звернулися з проханням надати необхідні вакцини для імунізації дітей. Крім того, ми прагнули й збільшити кількість вакцинованих, адже в Україні багато батьків досить скептично ставляться до щеплень. Вартість переданої сьогодні вакцини перевищує 2 млн грн», – зазначив Іштван Грежа.

Після невеликої зустрічі з пресою та представниками Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України на «червоній лінії» провели ще одну символічну передачу гуманітарної допомоги на українському боці КПП «Тиса».

Іштван Петрушка, заступник голови Закарпатської ОДА зауважив, що завдяки плідній співпраці уряду Угорщини та національного центру охорони здоров’я Закарпаття отримало якісну вакцину від сказу. Вакцини буде передано до обласної інфекційної лікарні та розподілено між закладами охорони здоров’я області.

«Дякую нашим угорським партнерам та Генеральному консульству Угорщини в місті Ужгород за постійну і вчасно надану гуманітарну допомогу, особливо у сфері охорони здоров’я», – додав Іштван Петрушка.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла наголосив на тому, що наша держава-сусід вже вкотре показала свою підтримку та намір й надалі допомагати жителям краю. Вакцина буде передана для використання усім жителям Закарпаття, незалежно від їхньої національної приналежності. Пан Йожеф розповів й про продовження гуманітарних програм, зокрема й по імунізації.

Начальник департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний розповів, що передана вакцина французького виробництва – якісна та необхідна. Цією вакциною проводять профілактичну імунізацію та лікування людям, робота яких пов’язана з ризиком зараження: співробітникам лабораторій, які працюють з вуличним вірусом сказу, ветеринарам, мисливцям, лісникам та іншим.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах