108455
13:45 3.122020

Закарпаття потребує сучасного апарата для променевої терапії

Життя 7018

Ось вже три роки, як на Закарпатті готовий проект, на встановлення двох бункерів для проведення променевої терапії, для пацієнтів із злоякісними новоутвореннями. Утім, коштів в області на його реалізацію немає. Наразі, є потреба хоча б в закупівлі апарату для опромінення з високою пропускною здатністю (від 70 до 100 хворих за добу). Аналогічний апарат успішно працює в Київському онкологічному диспансері. Про це нині під час прес-конференції розповів Андрій Русин, директор КМП «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської облради.

– На сьогоднішній день, наш існуючий апарат, який вже працює з 2007 року, потребує через 2 роки перезарядки, та вже втрачає свій ресурс. Взагалі заміна такого обладнання – це питання національної безпеки.

Що б ви розуміли, що аби забезпечити всіх пацієнтів курсом променевої терапії ми вже два роки працюємо в режимі від 6.00 ранку до 23.00. Зрозуміло, що це незручно всім: пацієнтам, персоналу тощо. В області на нове обладнання коштів немає. Тому ми хочемо звернутися до центральної влади, що це питання є нагальне. Нам потрібно допомогти його вирішити. На придбання нового апарата потрібно близько 50 млн. грн. Інакше прийдемо до того, що не зможемо надавати цей вид допомоги, – зазначив Андрій Русин.

У свою чергу Наталія Шаульська, голова ГО інвалідів-онкохворих «Амазонки Закарпаття» розповіла, що для хворих придбання цього обладнання – це питання життя і смерті.

– Я знаю численних жінок, які мусять чекати променевої терапії. Вони звертаються до всіх органів влади, аби привернути увагу суспільства, що це насправді важлива проблема. Я вірю, що вона нарешті буде вирішена, – наголосила пані Наталя.

Любов Жолудєва, завідувачка оргметодвіддлілу КМП «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської облради розповіла, щороку кількість пацієнтів на злоякісні новоутворення зростає.

– Майже кожна сім’я стикається з проблемою онкологічних захворювань. Закарпатці привозять своїх рідних, які потребують променевої терапії. Я хочу наголосити на тому, що єдиний в області апарат для проведення променевої терапії дійсно має бути сучасним та якісним. А ще повинен мати високу пропускну здатність, – зазначила Любов Жолудєва.

Тож лікарі та хворі сподіваються, що влада нарешті почує їхні звернення та допоможе вирішити це питання.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах