106688
15:34 1.102020

На Берегівщині у селі Мала Бийгань передали відремонтований дитячий садок. ФОТО

Життя 6343

У селі Мала Бийгань 30 вересня урочисто передали дитячий садок, відремонтований в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну.

Дитячий садок села Мала Бийгань був збудований у 1986 році, з тих пір у закладі надають дошкільну освіту угорською мовою. Ремонт будівлі садочка розпочався в 2019 році в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, який курує Закарпатське угорське педагогічне товариство. Окрім повного внутрішнього та зовнішнього ремонту, в садочку замінили дах, утеплили та пофарбували фасад, вимостили доріжки. Тут замінили електричну мережу, відремонтували стіни, стелі та підлогу. Заклад отримав нові ванні кімнати, двері, вікна та меблі, повністю відремонтовано кухню, комору. Вартість ремонтних робіт становила 5 101 053 гривні.

Першим до присутніх звернувся Генеральний консул Угорщини у місті Берегово Матяш Сіладі, котрий зачитав вітання віцепрем’єр-міністра Угорщини Жолта Шемйена та уповноваженої прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі.

«Мала Бийгань – середньовічне угорське поселення, яке, незважаючи на буремність історії, дотримується своєї віри та національної самобутності, – процитував Генеральний консул. – На знак визнання, хочемо забезпечити їхнє життя на батьківщині відремонтованими та укріпленими установами. Уряд Угорщини також вірить у вашу громаду, яка заслуговує на всебічну підтримку, – озвучив вітання Матяш Сіладі і додав: Церемонії передачі оновлених освітніх закладів на початку навчального року засвідчують пріоритети угорського уряду, це – національна політика та добробут родин, і підтримка дітей угорських громад за кордоном є для Угорщини настільки ж важливим завданням, як і в межах країни».

«Оновлення, проведені тут, відбулися завдяки турботі угорської держави, що Біблія описує словами: «несіть тягар один одного», – наголосила голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдика Орос. Вона також подякувала за співпрацю місцевим партнерам, котрі прийняли підтримку і допомагають втіленню проєкту.

«Із 2010 року Угорщина має уряд, який приділяє увагу наданню підтримки угорським громадам, які опинилися за кордоном, задля їх розвитку. Це, в свою чергу, вимагає, щоб закордонні угорці могли продемонструвати політичну силу для реалізації. Нашим партнером у цьому було Товариство угорської культури Закарпаття», – підкреслила І. Орос.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович наголосив: очевидно, що угорські села живуть і прагнуть розвиватися, а оновлений дитячий садок у Малій Бийгані приклад цього. «Відрадно, що маємо можливість відкрити ще один дитячий садок тут, у Малій Бийгані. Село знаходиться осторонь центральної дороги, проте тут теж живуть угорські діти, і нам вдалося провести тут чудовий ремонт. Сподіваюся, що приміщення служитиме мешканцям села не один десяток років та буде достатня кількість дітей для його функціонування. Персонал закладу – висококваліфікований, що дає надію на майбутнє», – зазначив політик.

Директор Малобийганьського ДНЗ Жужанна Домокош повідомила, що наразі в садочку функціонують дві групи, його відвідує понад два десятки дітей. Директорка подякувала за надану допомогу угорському уряду, а також Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству та Товариству угорської культури Закарпаття за реалізацію робіт.

Після урочистих промов вихованці закладу привітали присутніх віршами.

Відтак пастор реформатської церкви Шандор Кереші попросив Божого благословення на оновлений садок.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах