106371
16:06 24.092020

У Берегові відкрили культурний центр імені Перені

Життя 9685

Родинний маєток видатного угорського політика барона Жигмонда Перені, що знаходиться на околиці Берегова зараз перетворили в сучасний культурний центр. Саме тут, 18 листопада 1783 року народився представник однієї з найдавніших аристократичних родин Угорщини.

Жигмонд Перені провів своє дитинство у стінах цього маєтку, отримував освіту від домашніх вчителів, а пізніше відправився в релігійний учбовий заклад в місто Нодьсомбат (нині словацька Трнава), згодом продовжив навчання в Кошице, Братиславі та Будапешті. В місті Кошице закінчив Академію права, потім практикував в Братиславі та Будапешті.

В 1820-30-х роках барон Жигмонд Перені побував наджупаном Угочі (територія сучасного Виноградівського району) та піджупаном комітату Берег, в 1831 був королівським комісаром під час спалаху холери в Галичині (королівстві Галіції). Відіграв важливу роль в ході національної революції 1848 року. За те, що ім’я барона Жигмонда Перені значилося під Декларацією незалежності Угорщини, котра була проголошена в Сеймі Угорщини в Дебрецені 14 квітня 1849 року, був страчений після поразки революції австрійською габсбурзькою владою.

Сам будинок родини Перені протягом тривалого часу занепадав, поки у 2016-му році його не орендував Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, який заключив договір оренди на 25 років з можливістю його подовження. Повну реконструкцію будівлі провели в рамках проєкту Східного партнерства, яке фінансується урядом Угорщини. В одному з виставкових залів нового культурного центру діятиме постійна експозиція, що розповідає історію династії Перені з 1271 року.

Тож на відкриття культурного центру, що носитиме ім’я видатної особистості прибув й Петер Сійярто, міністр закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини, що того ж дня зустрічався зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою. Перед урочистостями Петер Сійярто вшанував пам’ять героїв, що загинули під час військових дій на Сході країни, поклавши квіти до скорботної стели Небесної Сотні, яка знаходиться на центральній площі Берегова.

Перерізавши символічну стрічку перед входом до культурного центру імені Перені Петер Сійярто, Арпад Янош Потапі, Василь Брензович та Ілдика Орос поклали вінки до меморіальної дошки Жигмонду Перені, яку розмістили на стіні однойменного культурного центру.

Звернувшись до присутніх Петер Сійярто зауважив, що навіть після звільнення від комуністичного режиму залишився непростий спадок та чимало завдань, які стоять перед наступними поколіннями. Одним з яскравих прикладів є й родинний маєток Перені, який довели практично до повного руйнування.

«Перед нами стоїть велика місія – привести до ладу будівлі, пам’ятки архітектури та церкви, що занепадали десятиліттями. У наших силах вдихнути в них нове життя та надати нові функції і можливості, які б слугували на користь громади. Символічним є й те, що поки на заході Європи одну за одною закривають церкви, в країнах Карпатського басейну, де проживає угорська громада, протягом останніх десяти років реконструювали і відновили близько 2800 церков та побудували 120 нових. Це саме стосується й маєтків та замків, адже за останні чотири роки повністю оновили аж 22 будівлі. Такі фінансові вливання допомагають розвитку туризму та створюють додаткові робочі місця, що дозволяє молоді працевлаштуватися на рідній землі», – розповів міністр.

У культурному центрі імені Перені проводитимуть заняття для дітей віком 6-9 років, яких навчатимуть угорським народним танцям та пісням. Крім того, тут проводитиме свої заходи громадська організація «Про культура субкарпатіка», яка відома своїми майстер-класами з традиційної народної творчості та численними культурними проєктами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах