105032
12:55 26.082020

Укрпошта на колесах: у селах Закарпаття з’являться пересувні відділення. ФОТО

Життя 9396

До кінця 2020-го року в населених пунктах Закарпатської області з’являться пересувні відділення національного оператора поштового зв’язку «Укрпошта». Крім Закарпаття, такі послуги запустили в Чернігівській, Київській, Одеській, Херсонській та Черкаській областях.

Загалом йдеться про 82 спеціально укомплектованих автівок,  які обслуговуватимуть 504 села з населенням до 2 тисяч жителів.

Це дозволить забезпечувати сучасними та доступними послугами мешканців навіть найвіддаленіших куточків краю.

Про це нині під час презентації пересувних відділень Укрпошти розповіли перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба та директор Закарпатської дирекції Укрпошти Сергій Калій.

– На Закарпатті такі відділення дуже актуальні, з урахуванням специфіки наших населених пунктів: є гірські віддалені села; ті, що межують з кордоном; де суттєва трудова міграція. Тому, аби забезпечити усіх громадян поштовими послугами для нас важливо було мати альтернативний варіант. Такі машинки будуть приїжджати по графіку, з повним асортиментом послуг: поштовою доставкою, періодикою, прийманням платежів, виплатою пенсій тощо.

Для пересувних відділень Укрпошта придбала авто, що мають мають підвищену вантажопідйомність і кліренс, а також гуму категорії С, що дозволяє виконувати свої функції як в погану погоду, так і в малопрохідній місцевості.

Кожна автівка є тримісною, обладнаною робочим місцем для листоноші, має тепло- та шумоізоляцію, кондиціонер і пічку для обігріву. Також наявний великий ізольований багажний відсік для посилок, система для сортування кореспонденції, вогнестійкий сейф і сумка-холодильник для доставки ліків.

У кожному населеному пункті розраховуватиметься оптимальний графік роботи пошти залежно від чисельності та потреб населення. Бригада пересувного відділення складатиметься з начальника відділення, листоноші бригади та водія супроводжувача. Команда пересувного відділення працює на повну ставку та має вищий оклад. Начальник пересувного відділення може отримати від 8000-10925 грн, листоноша — від 5000-7475 грн, водій-супроводжувач — від 7500-10800 грн. 

– Для нас це новий формат. Укрпошта працює у кожному населеному пункті України. Навіть у селах, які повністю відрізані від цивілізації, навіть якщо там живе 30 людей. Утримувати стаціонарні відділення у таких населених пунктах не рентабельно, адже мала кількість жителів не може забезпечити необхідне навантаження пошти. Пересувні відділення – це можливість надати жителям сіл можливість комфортно сплачувати комірне, отримувати пенсії, замовляти і отримувати ліки та товари з інтернет-магазинів, поповнювати мобільний, купувати продукти харчування та побутову хімію,  надсилати посилки. І все це не відходячи від домівки. До того ж завдяки цьому сучасному формату співробітники мають можливість працювати комфортно та безпечно у новеньких авто та заробляти у середньому на 70% більше, – зазначив Сергій Калій, директор Закарпатської дирекції Укрпошти.

Мобільний формат поштових відділень – не новина. Він є апробованим на практиці в країнах ФРН, Балтії, США, Білорусі та ще близько 60 країн світу.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах