81410
19:36 3.052019

Новим кавалером Ордену Марії Терезії став рятівник замка Сент-Міклош. Фото

Життя 6206

Вручення престижної нагороди – Ордена Марії Терезії – 3 травня відбулося в Ужгороді. П’ятим його кавалером стала людина, яка створила нову туристичну локацію на карті Закарпаття, людина яка 20 років свого життя присвятила відродженню однієї із знакових історичних споруд області. Мова йде про Чинадіївський замок Сент-Міклош та його орендаря Йосипа Бартоша.

На урочистості традиційно прибули нащадки роду Габсбургів – ерцгерцог та королівський принц Шандор Габсбург-Лотаринзький та ерцгерцогиня і королівська принцеса Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька.

Ерцгерцогиня підкреслила важливість події, зауваживши:

– Цим Орденом ми щорічно відзначаємо особливу людину, яка зробила вагомий внесок у розвиток важливої сфери життя. Потрібно цінувати наші добрі традиції й передавати їх наступним поколінням.

Ініціатор відзнаки, завідувач кафедри міжнародної політики УжНУ, професор Ален Панов розповів присутнім про заснування Ордена Марії-Терезії в Ужгороді, зокрема про те, що Орден був заснований родиною Панових у 2015 році. Його мета – це відзначення особистостей, які своєю систематичною працею прославляють Закарпаття та роблять усе заради його розвитку.

Нагадаємо, що першим кавалером Ордена Марії Терезії стала керівник студії сучасного танцю «БЛІЦ» Олена Камінська, згодом нагороди вручали відомому кондитеру Валентину Штефаньо, генеральному директору знаної у всьому світі компанії ТОВ «Фішер-Мукачево» Василю Рябичу, а торік – науковцю, історику, археологу Олександру Дзембасу.

Цьогоріч цією престижною нагородою удостоїли Йосипа Бартоша.

– Для мене велика честь і велика несподіванка отримати цю нагороду. Усе своє життя я намагався відродити культуру та мистецтво. Адже усе найкраще, що здобуло людство народжувалося у замках та палацах. Я дуже радий, що хоч на якусь краплинку вдалося повернути мистецтво додому. І ще маємо одну велику радість, адже саме завтра відкриється парк Сент-Міклош, якому 270 років, – розповів новий кавалер Ордену.

Окрім вручення п’ятого, ювілейного Ордену Марії Терезії відбулося також вручення двох відзнак.

Відтак місту Ужгороду присуджено спеціальну відзнаку за відновлення площі Шандора Петефі. Ален Панов зауважив, що цінність цього проекту полягала насамперед у його комплексності, мова йде про роботи, починаючи від заміни комунікацій, бруківки і завершуючи зовнішнім освітленням. Тож відзнаку від імені усієї міської ради отримав Богдан Андріїв.

Не забули і про сім’ю, яка неймовірно популяризує Закарпаття у світі. Мова йде про ювелірний бренд Kochut. Варто зазначити, що окрім успішної роботи вдома, нещодавно Kochut відкрили свій ювелірний бутік в Австрії. Від імені родини Кочутів нагороду отримував Юрій Кочут.

Сюрпризом події стало вручення сім’ї Панових подяки імперського двору Габсбургів та уряду Австрії – за підтримку історичних та культурних зв’язків між Україною та Європою.

А на завершення такого цікавого івенту глядачів розважала талановита молодь сучасного танцю «БЛІЦ» та смачні десерти від ужгородського шоколадьє Валентина Штефаньо.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах