67578
15:01 31.102018

Хустський краєзнавчий музей відзначив 55-річний ювілей

Життя 10983

55 років тому завдяки старанням людини, закоханої в історію та культуру рідного краю – Олекси Рущака – у Хусті з`явився культурно-освітній заклад, без якого сьогодні неможливо уявити наше місто – Хустський краєзнавчий музей.

Його історія як громадського історико-краєзнавчого музею розпочалася восени 1963-го року. Згодом закладу було присвоєно звання “Народний музей”, а у 1999-му році Хустський відділ Закарпатського краєзнавчого музею було передано до управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради. За цей час музей перемістився з пристосованих приміщень в ошатну триповерхову будівлю, а його експозиція збільшилася до 2000 експонатів, значна частина яких є оригінальними. Тут діють сім експозиційних залів, у яких відвідувачі можуть дізнатися про наш край, починаючи з кам`яного та мідно-бронзового віку і закінчуючи сучасністю. Вражає експозиція народного одягу, побутових речей, що характеризують самобутній розвиток Хустщини. Серед ексклюзивних знахідок, які зберігаються у Хустському краєзнавчому музеї, – статуетка божества Шакті та двох мавпочок, що, найбільш вірогідно, належали монголо-татарам, які пройшли територією Закарпаття у 1241 році. Гордістю закладу є зал Карпатської України. Тут дійсно є на що подивитися, тож ювілей музею став чудовою нагодою вкотре завітати до нього на екскурсію.

30-го жовтня чудовий колектив музею – в.о. директора Б.Л.Прокопіва, наукових працівників С.В.Дорогій, В.В.Петруся, доглядачів О.М.Муржо та Л.М.Охмат – з нагоди свята привітали представники влади, також з теплом згадавши тих, хто стояв у витоків його заснування.

Зокрема Хустський міський голова Володимир Кащук зауважив, що важко переоцінити значення музею для міста, яке славиться своєю історією, і щиро побажав колективу й надалі розвивати музейну справу, зберігаючи історію для нащадків.

Привітали хустян й гості з Ужгорода: заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА, начальника управління охорони культурної спадщини, правового супроводу, організаційної та кадрової роботи І.Молнар, методист департаменту культури Закарпатської ОДА Г.Акулова, завідувач меморіальної музейної кімнати ім. А.Волошина, відділу історії Карпатської України комунального закладу “Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Тиводара Легоцького” Закарпатської ОДА І.Орос, заступник директора з науково-освітньої роботи Закарпатського музею народної архітектури та побуту М.Мегела, завідувач відділу експозицій та науково-дослідницької роботи В. Симкович.

Цього дня було багато відзнак, почесних грамот та подарунків, серед яких, до слова, факсимільне видання найстарішої рукописної книги Закарпаття 15 ст. – Королівське Євангеліє, яке зі щирими словами вітань керівнику музею вручила пані Молнар. Творчим дарунком для усіх присутніх на святі став виступ народного вокального ансамблю “Синьогори”.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах