33396
17:01 26.052017

Ліаноподібні рослини Ужгорода: гліцинія, або вістерія

Життя 16621

У травні міста й села Закарпаття, особливо Ужгород, зазеленіли на повну. Квітне багато видів дерев і трав, але серед них особливу увагу привертає рослина, що в’ється по парканах багатьох садиб і розпускає звисаючі яскраво-бузкові аж до фіолетового кольору суцвіття. Так, це теж ліана екзотичного походження, яку називають гліцинією, або вістерією (Wisteria). У період цвітіння ця прекрасна рослина нагадує квіткову зливу. Кажуть, хто одного разу побачить її під час цвітіння – не забуде ніколи. У книжці «Екзоти Карпат», першим із авторів якої є відомий ужгородський ботанік Степан Фодор, подається інформація, що на Закарпатті ця рослина інтродукована в 1925 році.

P1050208

Вістерія – це невеликий рід виключно декоративних листопадних ліан із родини бобових, поширених у Східній Азії та на сході Сполучених Штатів. Названий на честь Каспара Вістара, професора анатомії університету американського штату Пенсільванія.

Усього налічується 9 видів роду гліцинія, але в декоративному садівництві поширені в основному два – гліцинія китайська (W. sinensis) і гліцинія рясноцвіта (W. floribunda). Решта видів цікаві, швидше, систематикам рослинного світу, тому що програють у декоративності двом попереднім. Крім того, у рамках згаданих видів вирізняють багато культурних форм, і більшість із них – продукт багатьох століть відбору в садах Китаю та Японії, звідки й походять ці види (виходячи із вищесказаного, зрозуміло, що рясноцвіта гліцинія родом із Японії).

Назва «гліцинія» з грецької мови перекладається як солодка. У природі це дерев’яниста листопадна ліана з пониклими гілками. Листя гліцинії непарноперисте. Запашні фіолетові, бузкові та білі квіти зібрані у звисаючі китиці. Зацвітає гліцинія навесні, наприкінці березня, і може цвісти протягом усього літа. Вона вважається найгарнішою серед квітучих ліан.

Є ціла низка ознак, за якими розрізняють види гліцинії. Це і довжина суцвіть (у китайської вони сягають 30 см, у рясноцвітої довші), і величина та кількість простих листочків у складноперистому листку (в рясноцвітої їх більше, складний листок теж більший), і висота самої рослини (вістерія китайська може сягати 20 м, а рясноцвіта – до 8 м), але є кілька ознак, за якими ці два види можна розрізнити найбільш чітко. По-перше, такою видовою ознакою є закручування стебла навколо осі (наприклад, стовбура чи гілки дерева): у китайської вістeрії завжди проти годинникової стрілки, тобто відносно напряму росту стебло закручується справа наліво, а в японської – навпаки. По-друге, у гліцинії китайської квіти в суцвітті розцвітають майже одночасно, а в її японської родички розпускаються від основи до верхівки. Третя важлива однака: у гліцинії китайської нерідко спостерігається вторинне цвітіння в серпні – вересні, а рясноцвіта вістерія квітне лише раз на рік. І насамкінець четвертою важливою ознакою можна вважати те, що китайська вістерія зацвітає приблизно на два тижні раніше і квіти з’являються разом із листям, а в японської – лише після того як розвинуться листки.

Слід зауважити, що зустрічається також міжвидовий гібрид – гліцинія прекрасна (W. formoia). Але наголошуємо, що це не окремий вид, а лише рослина-гібрид, виведена в 1905 році професором Саджентом (штат Массачусетс, США) унаслідок схрещування гліцинії китайської та рясноцвітої вістерії форми «Альба». Вона поєднує в собі ознаки обох батьків: наприклад, число листочків у складному листку коливається від 9 до 15; квітки розкриваються одночасно, як у гліцинії китайської, а пагони закручуються, як у гліцинії рясноцвітої. Цей гібрид перевершує красою обидва батьківські види.

Як було сказано вище, є багато різних форм згаданих видів, і ці форми також зустрічаються в озелененні нашого міста й області. Яскраві рослини використовуються як чудове обрамлення в зимових садах і холах. Вирощують гліцинію в різних формах: і як ліани, що обвивають стіни альтанки або каркас огорожі, і як штамбові деревця. Можна культивувати її також у домашніх умовах контейнерним способом у вигляді деревець.

P1050169

Як виростити гліцинію? Головна помилка переважної більшості порад з цього приводу полягає в рекомендації отримати рослину з насіння. Якщо ви бажаєте мати вдома гарну декоративну ліану цього виду, то краще не вирощувати її з насіння, бо вона не матиме декоративної цінності й узагалі не цвістиме або суцвіття буде не настільки гарне, як би хотілося. Насіннєве розмноження може стати в пригоді селекціонерам для виведення нових сортів. А любителям декоративного садівництва краще придбати хороший саджанець таких сорту й форми, які до вподоби, або ж виростити ліану за допомогою вегетативного розмноження – способом зимового щеплення.

Посадка гліцинії здійснюється навесні, коли минуть останні заморозки.

І зауважте, що гліцинія дуже сильно розростається, як і деякі інші ліаноподібні рослини, зокрема кампсис. Вона обплітає не тільки паркани, а й цілі дерева, проникає в різні щілини. Тому може виникнути ситуація, що від неї доведеться очищувати певну ділянку з декоративними насадженнями.

Ця агресивність вістерії відображена в китайській легенді про прекрасну дівчину, споглядаючи обличчя якої, люди забували про все на світі. Дивовижно прекрасними були її довгі коси. Удень на сонці вони переливалися яскравими фіолетово-ліловими фарбами, а ввечері від волосся йшло блакитно-синє ніжне сяйво… Але одного разу дівчину викрав і розтерзав дракон. І тут настала відплата: тіло дракона застигло, перетворилося на ліану та вкрилося корою, щоб злий дракон не зміг далі мучити людей. Від злості він нищив дерева, обвиваючи їх своїм могутнім злим торсом. А коли голова дракона хотіла побачити сонце й піднімалася, то замість полум’я з пащі з’являлися прекрасні фіолетово-лілові квіти.

Японці щороку з’їжджаються помилуватися квітками цієї рослини на традиційний ритуал «Ханасампо».

Крім декоративних, листки гліцинії мають лікувальні властивості, адже містять фітонциди, які є згубними для туберкульозної палички.

В Ужгороді гліцинія зустрічається на приватних подвір’ях багатьох вулиць, зокрема Собранецької, Кавказької, Яна Гуса, пл. Волошина (біля римо-католицького костелу) та інших. Найчастіше вона має вигляд ліани, але в ботанічному саду ДВНЗ «Ужгородський національний університет» росте гліцинія, штучно сформована в невеличке деревце (штамбова форма).

Насамкінець зауважимо, що китайська гліцинія зацвітає в 3–4-річному віці, а японська – у віці 10 років, тож це рослина для тих, хто вміє чекати.

Михайло БІЛАНИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах