14111
21:42 2.092016

Відомий ужгородський кондитер-шоколатьє Валентин Штефаньо став новим кавалером Ордену Марії Терезії

Життя 5997

2 червня у сквері навпроти греко-католицького кафедрального собору відбулася друга щорічна церемонія вручення приватного ордену Марії Терезії. Кожного року цим Орденом нагороджується одна особа, яка внесла вагомий вклад у розвиток Ужгорода чи Закарпатської області.

IMG_2613

На урочистий захід були запрошені високоповажні нащадки королівського роду Габсбургів – Шандор та Герта-Маргарита Габсбург-Лотрінгени. Вони спеціально приїхали зі своєї рідної Австрії для того, щоб сьогодні особисто вручити видатним закарпатцям їхні нагороди.

Організаторами заходу та ініціаторами започаткування ордену Марії Терезії виступила сім’я Панових. Саме Ален Панов і проводив сьогоднішні урочистості.

«Ми живемо в чудовому місті з тисячолітньою історією. За цей період наше місто пережило багато подій, воно було в складі багатьох держав, але воно завжди було європейським за духом та аурою. Марія Терезія ніколи не була тут, але зробила дуже багато для того, щоб ми з вами сьогодні могли милуватися нашим містом. Вона визначила Ужгород центром єпархії та зробила його містом регіонального значення, яке об’єднало 13 адміністративно-територіальних одиниць. Саме Марія Терезія дала місту шанс вибитись з провінційності, тому все те, що відбувається сьогодні є частинкою історії, про яку ми маємо пам’ятати», – зазначив Ален Панов.

Привітав гостей також Шандор Габсбург-Лотрінген: « Для нас це велика честь приймати участь у врученні нагороди Ордену. Ми представляємо восьме покоління сім’ї Габсбургів після Марії Терезії. Її правління мало значний вплив на багато європейських країн, особливо в реформуванні освіти. Це була видатна жінка та політичний діяч того часу».

Після промов Шандор Габсбург-Лотрінген разом з дружиною Гертою-Маргаритою вручили медаль Ордену. Кавалером Ордену Марії Терезії став шоколатьє Валентин Штефаньо, відомий не тільки в Україні, а й у всій

Європі кондитер. Його кондитерський дім – один з найвідоміших брендів краю. Сам кондитер є загальновизнаним майстром солодощів та «шоколадної скульптури», автором оригінальних рецептів тістечок, тортів та іншої солодкої продукції, винахідником та автором торту «Ужгород», що є однією з візиток Закарпаття.

Валентин Штефаньо подякував всім, хто підтримував його всі роки, своїм близьким, колегам та всім закарпатцям. «Будь-яка нагорода це ніби плід сумлінної праці. Ми будемо працювати ще краще та прагнути осягнути нові вершини», – додов кондитер.

Спеціальну відзнаку Ордену отримав кондитерський дім «Valentin & Valentina SHTEFANYO». Такою ж відзнакою нагородили студію сучасного танцю «Бліц». Важливим є той факт, що його керівник Олена Камінська отримала нагороду Ордену минулого року.

Під час урочистостей ужгородський музикант Дмитро Фесенко виконав музичний твір «Крила Марії Терезії», що написаний спеціально до церемонії вручення ордену. Зокрема, танцівниці колективу «Бліц» порадували присутніх гостей блискучим виконанням танцювальних номерів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах