113639
14:57 24.052021

На Закарпатті провели акцію еко-ініціативи з розчистки унікальної ботанічної пам’ятки

Життя 4375

Під час акції зібрано та відсортовано понад 20 мішків сміття, яке згодом відправили на вторинну переробку.

Еко-ініціатива була проведена з нагоди міжнародного дня біорізноманіття і мала на меті привернути увагу до збереження місцевої унікальної ботанічної пам’ятки природи «Андромеда», або як її ще називають «Чорна багна». Об’єкт знаходиться у селі Чорна Тиса, охоплює площу майже 9 гектарів і розміщений на прирічковій терасі лівого схилу долини річки Чорна Тиса на висоті 700-750 метрів над рівнем моря. Це найбільше за площею у Свидовецькому масиві верхове сфагнове болото з класичним опуклим сферичним рельєфом. «Андромеда» отримала природоохоронний статус у 1984 році. Тут зростає унікальна болотна рослинність, зокрема дуже рідкісна комахоїдна рослина росичка круглолиста, Карпатський релікт і квіти андромеди. Також «Чорна багна» є осередком перебування червонокнижних видів фауни, таких як тритон карпатський і болотяна перламутрівка.

Через те, що навіть місцева населення мало поінформоване про цінність унікальної місцини люди роками зносили сюди непотріб та закидали все навколо небезпечним сміттям не усвідомлюючи, що завдають непоправної екологічної шкоди довкіллю.

До еко-ініціативи долучилися органи місцевого самоврядування, освітяни, вихованці учнівського лісництва, лісівники ДП «Ясінянське ЛГ», представники Карпатського біосферного заповідника та громадські активісти. Зокрема представники ГО «Pet Kupa» з Угорщини. Спільними зусиллями було зібрано та посортовано більше 20 мішків сміття, яке згодом відвезли до пункту прийому вторинної сировини.

Проведена акція показала спільне прагнення до збереження місцевої природи та підтвердила прийняття ефективних екологічних рішень і реальних практичних дій зі збереження унікального біорізноманіття Карпатського регіону, інформують в «Ясінянському ЛГ».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини