108718
08:51 16.122020

У Генеральному консульстві Угорщини в Берегові провели літературний огляд

Життя 4286

14 грудня, після тривалої паузи, Генеральне консульство Угорщини в м. Берегово знову організувало проведення заходу «Літературний огляд», де представили номери літературно-мистецько-культурного журналу «Спільно» (Együtt), видані в 2020 році. Дійство відбулося у приміщенні дипломатичної установи.

Захід провели у вузькому колі, проте організували й онлайн-трансляцію. Першим присутніх привітав перший заступник Генерального консула Мігай Андраш Беке. Відтак до гостей звернувся Генеральний консул Угорщини у м. Берегово Матяш Сіладі: «У такі незвичні періоди мистецтво, особливо література, створюють нові уявлення та ситуації, на які варто звернути увагу, візуалізувати, вивчати та артикулювати за допомогою мистецьких інструментів», – підкреслив дипломат.

Оглядач, письменник та історик Дьордь Дупко представив опубліковані випуски журналу, статті, що в них з’явилися, а також розповів про авторів. Він підкреслив, що було підписано контракт з електронною бібліотекою Національної бібліотеки ім. Сечені, завдяки чому з журналом на сьогодні ознайомилося понад 26 000 відвідувачів сайту, а це означає, що журнал знаходиться на передових позиціях у Карпатському басейні.

Головний редактор журналу, закарпатський угорський поет, володар премії ім. Аттіли Йожефа Ласло Варі Фабіан поінформував про результати роботи. За його словами, коли у 2002 році був заснований журнал «Спільно», на Закарпатті не було жодного іншого друкованого майданчика для публікації угорської літератури. Він підкреслив, що без журналу угорська культура Закарпаття не була б повноцінною, оскільки література є невід’ємною її частиною. «Найважливішим завданням і найбільшою цінністю журналу вважаю те, що молоді люди, які намагались представити свої твори, вірші чи прозу, згуртувалися навколо редакції вже у перші роки створення. Не всі претенденти стануть письменниками чи поетами, але журнал дає кожному можливість спробувати розвинути свої таланти», – наголосив головний редактор.

З тих літераторів, чиї твори з’явилися на сторінках журналу протягом 2020 року, на заході уривки з них зачитали письменниця Тімея Шрек, поет Гергель Марчак, краєзнавець Елемер Ковач, письменниця Каталін Карпаті та поет Томаш Надь.

Гергель Марчак, зокрема, талант якого відкрив саме журнал «Спільно», виконав вірші, покладені на музику.

Крім того, Ласло Варі Фабіан презентував збірку своїх віршів, видану нещодавно, котра містить сотню поезій автора, написаних протягом півсотні років, із 1969-го до 2019-й.

Співорганізатором заходу стало Товариство угорської інтелігенції Закарпаття.

(lexi/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Закарпатському угорському інституті провели День кар'єри та виставку продукції випускників
08:45
В ужгородському парку проклали стежку ментального здоров’я
08:30
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Всі новини