9472
15:53 1.072016

Закарпатські архітектори провели семінар по плануванню території області

Життя 3204

1 липня, в День архітектора, в будівлі Закарпатської ОДА відбувся семінар-нарада під назвою «Моніторинг та реалізація схеми планування території Закарпатської області та інтеграція містобудівного законодавства України в Європейський простір».

IMG_4144

Серед виступаючих на цьому семінарі були Йосип Барто, перший заступник голови обласної ради та голова виноградівського осередку Товариства угорської культури Закарпаття, Віктор Мікулін, заступник голови облдержадміністрації, Микола Пігуляк, начальник управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА, головний архітектор області, Олег Лукша, голова комісії з питань стратегічного використання ресурсного потенціалу і реформ Громадської ради при Закарпатській ОДА, консультант регіонального офісу реформ Асоціації міст України.

З доповіддю до присутніх архітекторів, представників влади та громадськості звернувся головний архітектор області Микола Пігуляк. Він розповів про те, що в області немає загального містобудівного кадастру (через брак коштів), але всі суб’єкти містобудування, тобто державні органи мають дотримуватись містобудівної документації.

Схема планування Закарпатської області розроблена Державним підприємством Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» та затверджена у 2013 році на термін 31 рік.

Відповідно до рішень Генеральної схеми планування території України на перспективу, Закарпатська область буде розвиватися як важлива складова західного регіону України. Головним в цьому є розвиток міжнародних транспортних сполучень через систему пунктів пропуску з чотирма державами-сусідами Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, розвиток екологічної мережі, розвиток прикордонних територій.

Також, Микола Пігуляк розповів про те, що в Рахівському та Ужгородському районах вже затвердили містобудівну документацію, але в інших районах нашої області районні державні адміністрації тільки розробили програми виготовлення схеми планування території району та затвердили їх на сесії Районної ради. Наразі виготовлення не відбувається через відсутність фінансування програм. Але це потрібно зробити, бо більшість районів користуються ще схемою планування 1983 року.

Було наголошено на необхідності реалізації реформи адміністративно-територіального устрою та децентралізації влади. Сюди входить:

  • утворення спроможних громад на території Закарпатської області, яких передбачено 51;
  • створення уповноважених органів містобудування та архітектури при виконавчих комітетах новоутворених громад;
  • виготовлення містобудівної документації на території новоутворених громад;
  • запровадження у новоутворених громадах містобудівного кадастру.

На семінарі, головний архітектор провів порівняльний аналіз Генеральних планів України, Німеччини, Польщі, Угорщини та показав їхні відмінності і пристосованість до того чи іншого середовища.

Віктор Мікулін підсумував, що потрібно розібратись у цих питаннях та прийти до якогось логічного висновку, бо кожна громада не може вирішувати питання з огляду лише на себе. Всі мають підпорядковуватись загальним правовим документам, без винятку.

Йосип Барто наголосив, що якщо ми хочемо рухатись до Європи та сформувати юридично грамотну державу, то маємо робити все для децентралізації влади та проведення адміністративної реформи, створити виконавчі комітети. В Закарпатті на сьогодні є 350 органів місцевого самоврядування, що є досить багато. Більшість з них є дотаційними, а мають бути самодостатніми.

На останок, Микола Пігуляк озвучив прийняті на нараді рішення:

  • здійснити необхідні заходи з реалізації схеми планування території Закарпатської області згідно пояснюючої записки;
  • згідно до розроблених районних програм, розробити містобудівну документацію на регіональному рівні в межах району;
  • забезпечити реалізацію фінансування районних програм щодо утворення служби містобудівного кадастру в складі структурних підрозділів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах