92072
11:29 2.102019

Ужгород за індексом публічності влади 18-ий серед інших міст України

Життя 3520

Днями, громадянська мережа «ОПОРА», презентувала результати вимірювання Індексу публічності місцевих рад обласних центрів та місце у рейтингу Ужгородської міської ради. 

Результати представив координатор вимірювання Індексу публічності в Ужгороді Ярослав Гулан, на презентації також були присутні і представники Ужгородської міської ради. Зокрема, керуюча справами виконкому Ужгородської міськради Олена Макара та начальник відділу програмного забезпечення Олександр Пуглик.

За словами Ярослава Гулана Ужгород поліпшив свої позиції до 62% і опинився у “золотій серединці”, посів 18 місце – входить, як і абсолютна більшість обласних центрів, наразі до міст із задовільним рівнем публічності. До речі, ще у 2016-му Ужгород був серед аутсайдерів – четвертим із останніх у рейтингу, тому динаміка змін за 3 роки дуже суттєва.

Варто зазначити, що минулоріч Ужгород опинився на 19 місці. Тоді серед лідерів був Івано-Франківськ, як найпрозоріше місто, друге – Київ, третє – Луцьк.

За словами Ярослава Гулана, при дослідженні враховували не лише наповненість, контент офіційного сайту Ужгородської міськради, а й практики аудиту комунальних підприємств, роботу ЦНАПу, відкритих конкурсів на вакантні посади та багато інших критеріїв. Визначалася публічність за трьома блоками – роботи міського голови, діяльності депутатів та органів виконавчої влади, тобто структурних підрозділів міськради.

Серед недоліків – відсутність на сайті міськради відкритих публічних конкурсів на посади та протоколів їх проведення, не запроваджено систему ІSО, немає усіх звітів про роботу виконавчих підрозділів, не про всі комунальні підприємства на сайті міськради є інформація тощо.

За діяльністю депутатів Ужгородська міська рада обійшла в рейтингу Вінницьку та Дніпровську міські ради. Є вільний доступ до сесійної зали, у тому числі людей з інвалідністю. Депутати звітують про свою роботу, такі звіти публікуються. Однак немає біографій депутатів, посилань на їхні електронні декларації.

Як наголосила під час прес-конференції Олена Макара, дуже відрадно що рівень публічної Ужгородської міської ради таки зріс. Відбувається це, зокрема, й завдяки допомозі ОПОРИ прозорість діяльності міської влади дуже суттєво зросла. Радикально змінився щодо обсягу і доступності інформації офіційний сайт, зараз він знову переглядається у зв’язку з величезною роботою, зробленою у серпні-вересні щодо відкритих даних, хоча це вже було після аналізу для формування Індексу публічності.

А ось Олександр Пуглик розповів, що на офіційному сайті вже представлено 90% того, що передбачено постановою про відкриті дані. На завершальній стадії розробка сторінки, де буде зведено весь масив відкритих даних, вони будуть оптимізовані до машинозчитного формату, що також передбачено постановою Кабміну.

Варто зазначити, що такий моніторинг “ОПОРА” проводили вже вшосте. Усе для того, аби міські ради стали більш відкритими для людей.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах