8817
18:38 22.062016

Стереотипи у нашому житті. ФОТО

Життя 11535

В Ужгороді відкрили фотовиставку «Стереотип»

?????????????

Стереотип, що це? Що таке життя з стереотипами і чи можливо позбутись стереотипів назавжди?

Такі актуальні питання сучасності були розглянуті 16 червня на відкритті фотовиставки «Стереотип» у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

Основними організаторами дійства виступили представники ВОБО «Радість Дитинства» Тома Бащук і Лідія Кожевнікова.

Виставка проходить у процесі всеукраїнського проекту «Stereo Type», який фінансується Європейським молодіжним фондом.

Тома Бащук, одна із організаторів виставки:

“Ідея виставки з’явилася через власні стереотипи і необхідності їх подолання. Ми хочемо почути учасників проекту з різних регіонів України, щоб зрозуміти про що вони думають, співпадають чи різняться їхні думки між собою, щоб пояснити, що усі в нашій країні хочуть миру, а Захід і Схід – це єдина Україна. Також працюємо над тим, щоб донести до людей як можна жити без стереотипів і покращувати свої стосунки».

Учасники виставки ділилися своїми фотороботами про стереотипи, разом з відвідувачами спілкувалися на проблемні питання про стереотипи у суспільстві, дискутували на тему «Стереотипи у нашому житті» та обмінювалися досвідом.

?????????????

Стереотипи заважають повноцінному розвитку особистості, більшість стереотипів можливо подолати за короткий проміжок часу, стереотип – це загальна думка, яка нав’язується суспільству і не відповідає об’єктивній дійсності. Неправильно судити людину за відтінком шкіри та соціальним статусом, стилем одягу, зачіски тощо. Такі думки висловлювали присутні у ході розмови. Також варто розуміти, що не існує абсолютного життя без стереотипів і не можливо назавжди перебороти у собі стереотипність.

Потрібно просто зазирнути до себе у душу, там маленька дитина, яка одразу усе нагадає

Учасниця виставки Анна Жигаліна розповіла про свою фотороботу:

«Я йшла вулицею і звернула особливу увагу на манекен 5-річної дівчинки. Вона нагадала мене у дитинстві. Я хотіла звернути увагу на те, що у сучасному світі існує безліч думок про тебе, на які ти звертаєш особливу увагу і не помічаєш те, хто ти є насправді. Потрібно просто зазирнути до себе у душу, там маленька дитина, яка одразу усе нагадає».

Ми залишаємося перед дверима, не відчиняючи їх

?????????????

Також поділився ідеями своїх фото учасник виставки Павло Медина:

«На фотографії з равликом можна помітити стереотип «сходинок». Ми залишаємося на одній сходинці, боїмося залишити свою зону комфорту та іти вверх по життєвих сходинках. На іншому полотні зображений листочок, який виріс на стіні будівлі. Це наштовхую на висновок, що не потрібно миритися з такими поширеними думками: «Ти повинен займатися тільки тим, що робиш», «Ти повинен знаходитись на своєму постійному місці», «Усе що не робиться – тільки на краще», «Якщо так говорять люди, значить так має бути. Ми залишаємося перед дверима, не відчиняючи їх!»

?????????????

Фото робили непрофесійні фотографи, а деякі перший раз тримали у руках камеру. Відразу і не скажеш, що роботи аматорські, адже вони чудово передають думку автора та приємно відображають дійсність на полотні.

Учасники ужгородської виставки приїхали з різних куточків України, вони надалі планують завітати й у інші міста, адже стереотипність потрібно пояснювати та вирішувати за допомогою спілкування та показом наявних прикладів.

Українські дівчата теж вміють любити

Учасниця виставки Тамара Климович своїми фото розповіла, що іноземці це такі ж люди як і ми. Непотрібно ставитися до них негативно. Також на власному прикладі показала, що не всі дівчата бачать іноземця як гаманець, а теж вміють любити.

?????????????

Отож, не варто мислити стереотипно, адже це руйнує людину як особистість, заважає повноцінному розвитку та гальмує суспільство загалом.

Дякуємо організаторам за виставку, відвідувачам за присутність, успіхів всім у боротьбі з стереотипами!

Петро Юрса,

студент відділення журналістики

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах