В Ужгороді офіційно розпочався фестиваль «Медовуха Фест»
Закарпаття вже традиційно виступає центром фестивального руху на Україні. Так от, в ці дні Ужгород зустрів вже восьмий за рахунком триденний фестиваль «Медовуха Фест», що розпочався біля історико-культурного центру «Совине гніздо».
Проходитиме він із 14 по 16 лютого. Але офіційне його відкриття відбулося саме сьогодні – 15 лютого. Відкривав його Володимир Лях – голова Асоціації пасічників Закарпаття. Володимир Іванович привітав усіх присутніх гостей та побажав отримати гастрономічне та естетичне триденне задоволення від продукції бджільництва та інших смаколиків, які представлені учасниками фестивалю.
Пан Володимир розповів нам, що «Асоціація пасічників Закарпаття, яка виступає традиційним організатором заходу цього року також намагалася представити свою найкращу продукцію бджільництва. Багато учасників Асоціації зголосилося взяти участь у фестивалі, так що як бачимо всі місця для розміщення палаток зайняті. Ми намагаємося кожного року пропонувати новинку – продукт, що ще не був представлений на наших фестивалях. Ось, цього року у нас цікаві вироби з воску – свічки та статуетки. Багато нашої продукції експортуємо. Маємо у планах вихід на американський ринок, а саме в Канаду. Але поки що працюємо для того, щоб закріпити свій успіх».
Крім пасічників на фестиваль приїхали і представники інших «ремесел» – виробники екологічної молочної продукції – різних видів сиру, бринзи тощо. Також на фестивалі представлена м’ясна продукція – кілька палаток заполонили шовдарі, домашня ковбаса та сало. Є і інші учасники, які продають солодощі, дитячі іграшки, керамічні, дерев’яні та скляні сувеніри, вироби зі шкіри і т.д.
Так, пані Марія приїхала разом із кількома своїми колегами-виробниками екологічних молочних продуктів з міста Косів, що знаходиться у Івано-Франківській області. Ця поїздка для неї вже далеко не перша. Кілька разів у році вона приїжджає до Закарпаття на різні фестивалі, де презентує свою продукції, а це майже два десятки видів сиру, бринзи. Для дітей є спеціальні і дуже смачні сирні півники, які є одночасно і іграшкою. «На Закарпатті я вже багато років їжджу по фестивалях практично кожного місяця. Дуже добре, що маємо можливість їздити сюди, бо люди завжди гостинно зустрічають нас, допомагають при організації, дзвонять постійно і запрошують ще приїхати. Багато нашої продукції продається саме у вас на Закарпатті, на фестивалях».
Микола та Валентина, які приїхали відпочивати на Закарпаття з столиці. щиро поділилися своїми враженнями про фестиваль та наш край загалом. Микола зазначив, що «в Закарпатті дуже гостинні та порядні люди, чудові гори, неймовірна кухня та величезна кількість незвичайних фестивалів. Минулого року ми вперше приїздили до друзів на Закарпаття, побули тут всього кілька днів, а вражень хватило майже на весь рік. Цього року вже були в січні, тепер знову приїхали. Гуляємо містом, смакуємо традиційну угорську кухню, закарпатські вина та паленку.
У нас такого взагалі немає, а у вас практично кожного тижня відбуваються ось такі фестивалі. Ми вже вчора гуляли, сьогодні знову вийшли і тут стільки варіантів здавалося б одноманітних продуктів, що очі розбігаються. Ми вже побачили кілька десятків видів меду, медовух та різних інших смаколиків, як от бринзи, різних видів сиру, м’ясних делікатесів. Багато чого вже встигли спробувати. Вчора жінка запропонувала переїхати в Закарпаття. І я серйозно задумався на її пропозицією».
На сцені протягом всього фестивалю будуть виступати фольклорні самодіяльні та професійні колективи з усього Закарпаття.
Юрій КОПИНЕЦЬ, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися