75363
14:13 14.022019

В Ужгороді пройшли заходи приурочені до 30-ліття виведення військ із Афганістану. ФОТО, ВІДЕО

Життя 6959

Сьогодні, 14 лютого, біля пам’ятника «Скорботна мати» на Православній набережній в Ужгороді відбувся захід приурочений події тридцятилітньої давності – повному виведенню радянських військ із території Афганістану. Також присутні віддали шану пам’яті всім воїнам-учасникам бойових дій на території інших держав.

Як відомо, розпочате у травні 1988 року виведення військ з Афганістану офіційно завершилося 15 лютого 1989 року. Групи радянських військ, серед яких було багато українців, остаточно покинули цю країну. Тому щорічно в середині лютого і вшановується День пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

За понад 9 років афганської війни у ній взяло участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців. А сьогодні, коли десятки тисяч наших співвітчизників боронять цілісність і незалежність України на її південно-східних рубежах від зовнішньої агресії, серед них є воїни-афганці, які демонструють та передають свої військові навички та вміння. Вони завжди були і залишаються прикладом мужності й відваги, патріотизму і відданості військовій присязі.

На цю подію прийшло досить багато громадян міста, в тому числі і представників обласної та місцевої влади та дипломатичних установ нашого краю.

Розпочався захід із молебня та молитви за всіх воїнів тієї війни, які так і не повернулися додому. Далі до слова запросили по черзі керівництво нашого краю та обласного центру.

У своїй промовах керівники Закарпаття зазначили, що майже десять років вірні військовій присязі солдати та офіцери мужньо і героїчно билися на афганській землі. Війна забрала тисячі життів, зламала людські долі, принесла в родини непоправне горе. На превеликий жаль, 53 закарпатці не повернулися до рідних домівок з афганської війни, п’ятеро – зникли безвісти, 60 стали інвалідами. Війна в Афганістані хоч і оцінюється політиками, вченими та громадськістю дуже неоднозначно, але залишається болючою раною для багатьох звичайних українців і сьогодні. Страшні спогади про війну, яка скінчилась 30 років тому і досі не покидають військових.

Заключне слово керівника громадської організації «Закарпатська територіальна організація української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)» Віктора Югаса присутні зустріли викриками підтримки та аплодисментами, адже він щиро висловив свою критичну оцінку сучасному стану співпраці органів місцевого самоврядування з воїнами-афганцями та сподівання на те, що органи місцевої влади будуть більш оперативно вирішувати найболючіші питання воїнів-афганців.

Після всіх виступів відбулася церемонія покладання квітів до підніжжя пам’ятника «Скорботна мати».

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини