75280
13:00 13.022019

При закупівлі медпрепаратів закарпатські лікарні віддають перевагу окремим постачальникам

Життя 2857

Аналітики виявили на Закарпатті масові факти вимоги тендерними комітетами авторизаційних листів виробників. Листи мають забезпечити поставки якісних медичних препаратів та запобігти затримкам постачання.

Однак вимога суперечить основним принципам здійснення державних закупівель –конкуренція, недискримінація та запобігання корупції.

Перший негативний чинник – відсікання невеликих постачальників, які не мають налагоджених близьких контактів з широким спектром виробників фармацевтичної продукції.

  • Як правило, авторизаційний лист вимагається індивідуальний для кожного замовника та кожної процедури закупівлі. – пояснює аналітик, Василь Рудань. – Можемо уявити, як ставиться виробник ліків до тисяч запитів на свою адресу з проханням про видачу листа.

Другий вагомий чинник – в Україні існує ряд фармацевтичних засобів, які виробляються єдиною компанією, відповідно, не мають аналогів. Згідно вимог законодавства, такі препарати повинні виділятись в окремий лот.

  • Уявімо ситуацію: у виробників фармацевтичних препаратів є свої фаворити серед великих компаній, що займаються оптовою торгівлею та здійснюють левову частку продажів. Вони отримають свого листа, а інші – ні. – додає Василь Рудань. – Але, оскільки аналогу товару іншого виробника запропонувати не можна – всі ненаближені постачальники автоматично залишаються за бортом закупівлі. За даними прецедентами було скеровано ряд звернень до антимонопольного комітету, однак його рішення були неоднозначними.

Зокрема, листи авторизації вимагаються в закупівлях:

Для врегулювання цього питання виданий спільний лист МОЗ МЕРТ України № 3301-04_55905-03_01.7_33810 від 19.12.2018, у якому замовникам не рекомендується виставляти вимоги подання авторизаційних листів при проведенні закупівель. Лист носить рекомендаційний характер, але може змінити ситуацію на краще.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Стійкі рішення надання допомоги ВІЛ-інфікованим на базі спільнот», за підтримки Французької міжнародної експертизи Ініціативи 5% (Expertise France 5% Initiative).

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві пройшов благодійний велозаїзд на підтримку ЗСУ
16:00
Памʼять жертв політичних репресій сьогодні вшанували в обласному центрі Закарпаття
15:56
Педагогиня із Закарпаття перемогла на всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2024»
14:14
У Будапешті відкрилася персональна виставка художниці закарпатського походження
13:55
Полуниця та черешні на Закарпатті дивують ціновими стрибками
13:06
На гірських маршрутах поруч із державним кордоном з’явилося багато ведмедів
12:00
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
Всі новини