68608
15:52 12.112018

Після успіху в США проект «Скарби Закарпаття» представили в рідному краї

Життя 3373

У п’ятницю, 9 листопада, у Чопі відбулася презентація збірної виставки, проекту «Скарби Закарпаття», який уперше продемонстрували в США, а тепер нарешті привезли до рідного краю. До проекту входить колекція одягу від дизайнерки Тюнде Грівнак, фотовиставка Яноша Перла та показ кінострічки «Байстрюк диявола». Мета проекту – показати культуру та традиції Закарпаття широкому загалу.

Елеонора Молнар, ректор Закарпатського народного інституту, зауважила, що такий вечір є святом, днем народження вишивки в сучасному амплуа.

«Кажуть, що немає сенсу в збереженні традицій, адже вони нікуди не хочуть тікати і їх не потрібно доглядати, бо вони не хворі, – традиціями потрібно жити та передавати їх наступним поколінням. Коли ми збиралися репрезентувати нашу вишивку в Америці, то однозначно розуміли, що не можемо показати щось одне, має бути кілька важливих компонентів, які б змогли зацікавити заокеанських жителів. Саме тому була зібрана команда фахівців, зокрема дизайнер Тюнде Грівнак, фотохудожник Янош Перл та Лівія Балог. Нам удалося знайти елементи, які в сучасному стилі передають наші традиції та привертають до себе увагу», – розповіла пані Елеонора.

Крім показу мод, до проекту входить ще й виставка робіт фотографа Яноша Перла, який зміг показати всю красу та неповторність нашої мальовничої Срібної Землі. Цю фотовиставку й надалі можна буде переглянути в залі для урочистостей районної організації ГО «ТУКЗ – КМКС» у Чопі.

Йосипа Борто, заступника голови ГО «ТУКЗ – КМКС», першого заступника голови Закарпатської обласної ради, запросили відкрити фотовиставку. Пан Йосип згадав, що він одразу погодився на цю пропозицію, адже як когось може не цікавити захід, який показує скарби рідного краю.

«Я сьогодні відвідував дитячий садочок, де дітки розмовляють переважно українською, але є й такі, що вчать угорську. Тоді я подумав, було б добре, якби на Закарпатті ще більше людей розмовляли двома мовами й відповідно берегли та вважали своєю культуру обох народів», – зазначив пан Йосип.

Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, в коментарі «Карпатському об’єктиву» розповіла, що цього вечора здійснилася велика мрія: «До цього моменту ми тільки виношували мрії, надії та сподівання показати проект «Скарби Закарпаття» на рідній землі. Наші скарби зараз постали перед присутніми у формі колекції одягу з вишитими мотивами. Для цього ми знайшли «модного» партнера, будапештську дизайнерку Тюнде Грівнак, яка з великим захопленням приступила до такої цікавої та важливої роботи, як популяризація народної вишивки в сучасних моделях одягу. Після презентації в США та Угорщині колекцію нарешті зможе побачити і закарпатський глядач».

Під час дефіле репрезентували й моделі в стилі «матуся-дочка». До речі, дитяче вбрання представляла дочка Генерального консула Угорщини в Ужгороді.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини