67627
15:01 1.112018

В Ужгороді освятили Меморіал загиблим в АТО воїнам

Життя 3114

У четвер, 1 листопада, в Ужгороді на Пагорбі Слави відбулося освячення Меморіалу загиблим воїнам АТО.

Долучилися до події представники всіх релігійних конфесій, представлених на Закарпатті. Також участь у пам’ятному заході взяли керівники області, міста Ужгород, очільники правоохоронних відомств, військовослужбовці, добровольці, родини загиблих захисників України, громада міста Ужгород.

Про символізм, закладений у скульптурній композиції, розповів автор меморіального комплексу – закарпатський скульптур Василь Олашин. Пірамідальна основа меморіалу символізує карпатські ялинки. Навколо композиції вмонтовані шість рельєфів, які розкивають теми народження, шкільного періоду, студентства, проводів в армію воїна, а центральний рельєф – це військові, волонтери, діти.

– В цілому композиція монумента побудована так, що глядач, проходячи навколо нього, весь час бачить один рельєф, як би він не змінював розташування. Навколо нього багато символіки життя, хоч монумент і присвячено пам’яті загиблих воїнів… Тут присутня тиша, яка спонукає глядача задуматися над життям, – розповів Василь Олашин. – На правій частині центрального рельєфу є дівчинка, яка тримає в руці ведмедика, і якщо його потерти, то можна загадати бажання, щоб ніколи не було війни.

Надзвичайно зворушливою частиною заходу стало покладання квітів до монументу в супроводі солістки Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Василини Гулянич, яка виконала пісню «Пливе кача…» – своєрідний народний реквієм за загиблими на Майдані під час Революції гідності та в ході бойових дій на Донбасі.

Відтак представники духівництва виконали важливу місію освячення монументу, а учасники зібрання поклали квіти до могил загиблих закарпатців, які віддали життя, захищаючи Батьківщину на її східних кордонах.

…Непоправна втрата.

Міць, опору – сина

Матері стражденній

Не верне ніхто.

Все, що просить мати,

Мати-Україна –

Пам’яті загиблим

Воїнам АТО!..

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах