59956
10:24 16.072018

У розпалі сезон «чорничного» бізнесу: як закарпатці ягоди продають

Життя 13325

Кілька тижнів тому на високогір’ях почали дозрівати яфини, які є золотою жилою для місцевих жителів, адже збираючи та спродуючи чорні ягоди, селяни мають можливість заробити непогані гроші. Тож по яфини у гори йдуть як діти, так і старші жінки й чоловіки, нерідко на збір ягід відправляються цілими сім’ями.

Наразі активно їздять мешканці Дубового та сусідніх населених пунктів на полонину Апецьку. Селяни виїжджають на вершину гори переважно на найманих вантажівках, які вміщають по 40 осіб. А таких автівок щоденно приїздить на полонини по 6-7. Частина людей добираються власним транспортом – легковим авто чи мотоциклом.

З самого ранку, як тільки починає світати, на груниках люди розпочинають збір ягоди. Впродовж дня під пекучим сонцем на полонинах кипить робота. Через те, що кущики яфин низькорослі, селянам доводиться весь день працювати напівзігнутими. Допомагають у роботі збирачам так звані «рвачки-гребінки». Без цього пристрою у високогір’я на збір чорниці й не варто йти, адже ягода доволі дрібна й зривати кожну бісеринку руками – виснажливо. За день, якщо постаратись, то можна зібрати до 20-30 кг яфин.

Якщо зібрані ягоди здавати у пукти прийому на вершинах, тоді вартість кілограма чорниці – 25-30 грн. А у пунктах у населених пунктах за кілограм яфин дають у середньому 37-40 грн, пише Тячів

Однак нерідко у гонитві за збагаченням люди зривають не тільки спілу ягоду, а й зелену. Недоспілу чорницю не всі підприємці приймають, тому перед тим, як здати ягоду, деякі селяни ретельно промивають зібраний врожай у річці. Зелена ягода спливає й її відносить течією, а спіла залишається у тарі. Про такі хитромудрі витівки місцевих розповіла виданню очевидець такого процесу, жителька Дубового. Жінка каже, що на прибережжі річки Тересва, поблизу одного з пунктів прийому чорниць, такі процедури з «відсіювання» неспілих ягід горе-збирачі їй доводилося спостерігати кілька разів.

Дуже шкода, що селяни не усвідомлюють, що зриваючи, а потім «спускаючи» у воду зелені яфини, вони завдають шкоди не тільки природі, а й не дають шансу собі та іншим заробити на спілій ягоді.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини