596
20:28 16.022016

Чи можна отримати довідку від ЖРЕРу, якщо у вас заборгованість?

Життя 3473

«Добрий день. Ми хочемо оформити газовий котел. Для цього потрібна довідка про склад сім’ї. Але працівниця ЖРЕРу відмовляється надати її, тому що в нас є заборгованість по квартплаті. Чи законно це? І як пов’язана довідка про склад сім’ї із заборгованістю? Марія. Ужгород».ZHRER-700x564

Обслуговуюче підприємство, що здійснює управління вашим багатоквартирним будинком (ЖРЕР), окрім господарської діяльності, здійснює паспортний облік на території обслуговування, зберігає та користується відомостями відповідного архіву (карток паспортного обліку), тобто є розпорядником публічної інформації.

Адже дані з бази паспортного обліку є відомостями, що отримані та створені в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, тобто є публічною інформацією. Законом визначається принцип відкритості в наданні публічної інформації. У вашому випадку це означає, що обслуговуюче підприємство (ЖРЕР), маючи такі бази даних, зобов’язане надавати її безперешкодно й безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, тобто на вашу вимогу.

Умова про виконання вами грошових зобов’язань перед ЖРЕРом для отримання довідки про склад сім’ї є незаконною. Наявність боргу перед обслуговуючим підприємством не є підставою для відмови в отриманні вами публічної інформації, що стосується вас особисто та членів вашої сім’ї. Якщо ЖРЕР хоче відновити порушені майнові права, то він має робити це у визначений законом спосіб, а саме відповідно до порядку досудового врегулювання спору згідно з укладеним з вами договором та/або в судовому порядку шляхом подання позовної заяви з вимогами про стягнення з вас боргу.

Тому у випадку таких дій паспортиста ЖРЕРу звертайтеся зі скаргою до керівника підприємства й заявляйте про цей факт до органів національної поліції. Якщо з вини ЖРЕРу вам буде заподіяно матеріальну шкоду у вигляді збитків чи неможливості отримати пільги або соціальну допомогу, то за наслідками висновків на подані вами скаргу та заяву до поліції ви зможете компенсувати втрати через суд, про що не забудьте наголосити паспортисту, який відмовляє вам у видачі довідки.

У мене був випадок, коли довідку про склад сім’ї паспортистка ЖРЕРу відмовилася надати на мій адвокатський запит через наявність заборгованості. Я наголосив на незаконності таких дій і вказав, що вони мають ознаки не тільки порушення вимог закону про доступ до публічної інформації, а ще й закону про адвокатуру та адвокатську діяльність, що може розцінюватись як перешкоджання здійсненню адвокатської діяльності та містить ознаки злочину. Після певних роздумів та консультацій з директором ЖРЕРу паспортистка видала мені бажану довідку.

Віталій БУРИШИН, адвокат 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах