Великдень 2018: у скільки обійдеться закарпатцям пасхальний кошик
Великдень – найдавніше християнське свято, з яким пов’язана чимала кількість народних звичаїв та традицій. Християни західного обряду вже встигли відзначити Воскресіння Ісуса Христа минулої неділі, але православні та греко-католики святкують Пасху 8 квітня, тому приготування в них ще попереду.
Кожна родина, крім загальноприйнятих, дотримується ще й якихось своїх звичаїв. Але однією з незламних пасхальних традицій є збирання господинями великоднього кошика та його посвячення. У першу чергу в нього кладуть саму паску, яку печуть у Чистий четвер. Також цього дня приступають до розфарбовування писанок, які стали символом Великодня.
Крім того, у кошик кладуть сир, вершкове масло, м’ясні продукти (зазвичай домашню ковбасу або шинку), сіль, хрін, а також вічнозелену рослину, наприклад мирт або самшит. Сам кошик прикрашають вишитим рушником і ставлять свічку.
Після того як великодній кошик освячено, віруючі йдуть додому і за святковим столом вживають продукти з нього. Також прийнято обмінюватися писанками з родичами та сусідами.
Звісно, традиційно за тиждень-два до свята основні продукти зростають в ціні, що теж певним чином впливає на щорічне підвищення вартості вмісту великоднього кошика. Згідно з підрахунками експертів, цьогоріч він обійдеться на третину дорожче, ніж минулого року: 506 та 377 відповідно. Про це повідомили в прес-службі Інституту аграрної економіки. Як зазначає директор інституту, академік НААН Юрій Лупенко, 2018-го традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сир, хрін і сіль коштуватимуть дорожче, ніж минулого року на 129 грн, тобто на 34,2%.
Крім того, експерт вважає, що таке зростання цін обумовлене порівняно ранньою Пасхою, коли ціни на сезонні овочі тримаються ще на високому рівні.
Цього року найдорожчим великодній кошик в Україні буде в Києві, а найдешевшим – на Тернопільщині. Експерти пояснюють, що це залежить від цінових коливань на продукти харчування по областях. Найдорожчим у Західному регіоні великодній кошик вийде на Закарпатті. Варто додати, що за чотири роки вартість набору продуктів до Пасхи змінювалася від 330 грн у 2015 році, 347 грн у 2016-му та 376 грн у 2017-му до 506 грн у 2018-му.
Тож, ми вирішили з’ясувати, скільки доведеться витратити середньостатистичному закарпатцю на приготування великоднього кошика. Почнемо із самого кошика. Зараз у магазинах та на ринках міста можна знайти широкий вибір найрізноманітніших корзинок: від звичайних плетених, до ексклюзивних – прикрашених бісером, оксамитовими стрічками та квітами ручної роботи. Ціни коливаються від 120 до 1000 гривень – усе залежить від вашого гаманця.
Напевно, найважливішою у святковому кошику є паска. Багато закарпатських господинь випікають її самі, але більшість усе-таки відходить від цієї традиції й не витрачає час на такий довготривалий процес. Так, ціни на паски стартують з 20 до 65 грн залежно від розмірів і ваги. Крім того, багато пекарень та кондитерських пропонують своїм покупцям цікаві й оригінальні вироби з різноманітним декором. Такий святковий хліб обійдеться вам у 200 грн за 0,5 кг.
І як же відзначати Великдень без традиційного «шовдаря» – свинячого копченого окорока, одного з найсмачніших м’ясних делікатесів для закарпатців. Ціни на нього коливаються в досить значних пропорція. Якщо на ужгородських ринках продавчині просять за кілограм такого добра від 200–220 грн, то, до прикладу, на Хустщині його можна придбати майже удвічі дешевше – за 120 грн.
Молочні продукти теж є звичними атрибутами великоднього кошика. Так, грудка домашнього сиру вартуватиме 30–40 грн, магазинного так само, але за значно меншу кількість.
Звісно, не обходиться кошик і без писанок. Так, за 10 яєць з магазину ви заплатите 27 грн. Якщо ж надаєте перевагу домашнім, то розраховуйте на 40–45 грн. Дітки дуже люблять прикрашати яйця різноманітними наклейками та фарбами, це теж додаткові витрати, але величезна радість для малечі. Отже, за такий декор можна заплатити від 10 до 50 грн.
Закарпатські господині варіюють з продуктами кошика й часто додають туди фрукти та овочі. У зв’язку з тим, що на овочі ще не сезон, за них доведеться віддати чимало: кілограм помідорів коштуватиме 55–70 грн, огірків – 60–70 грн.
Не варто забувати й про дітлахів, яким турботливі мами часто готують окремі корзинки. Туди кладуть по маленькому шматочку кожного традиційного продукту та щось із солодощів – шоколадне яйце із сюрпризом чи шоколадного пасхального кролика, які вартуватимуть 25–35 грн.
З плином часу наповнення великоднього кошика змінилося, у першу чергу це стосується алкоголю. Для частини українців освятити спиртний напій стало звичкою. Церква ж каже, що алкоголь не можна освячувати. Винятком є пляшка червоного вина в кошику. За неї ви заплатите 70–100 грн.
Однак кошик – це ще не все. Закарпатські родини звикли до пишних святкувань, тому остаточна ціна витрат на Великдень сягатиме кількох тисяч гривень. Утім головне не те, що ви покладете в кошик та запропонуєте гостям під час застілля, а те що, у вашому серці та душі, адже не варто забувати: Великдень – це святкування Воскресіння Ісуса Христа.
Вікторія КОПИНЕЦЬ
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися