50547
15:40 1.032018

Закарпаття нарешті отримає дипломованих культурологів

Життя 2456

Факультет історії та міжнародних відносин ДВНЗ «УжНУ» вперше з 2018 навчального року розпочинає набір студентів із спеціальності «Культурологія».

1

Потреба підготовки спеціалістів із культурології на Закарпатті назріла давно, розповідають викладачі факультету. Оскільки найближчий вищий навчальний заклад, який здійснює підготовку дипломованих культурологів, знаходиться у Львові і, відповідно, працює на тамтешній ринок праці. А ось відсутність відповідних спеціалістів на Закарпатті відчувається дуже гостро. Культурна спадщина краю занедбується, а справжніх фахівців, які повинні бити на сполох та працювати над її збереженням – немає.

З іншого боку, багато людей які працюють у нас в культурній сфері не мають профільної освіти, що погано впливає на якість та ефективність їхньої роботи. Саме цим проблемам має зарадити ініціатива Ужгородського національного університету.

«Тільки за останній рік із п’яти архітектурних пам’яток державного значення – три було ліквідовано. Мова йде про «Корону», кінотеатр «Ужгород», ресторан «Червена Ружа». Ми усі розуміємо чому це відбувається, але і не останню роль у цьому відіграє те, що у нас бракує справжніх спеціалістів. Людей, які би займалися охороною та збереженням культурної спадщини. Тому цю нішу на Закарпатті потрібно зайняти. Для цього ми створюємо нову спеціальність. Програму забезпечує наш науковий колектив, а це фахівці, які мають чималий авторитет, досвід викладання в закордонних університетах і чітке розуміння чим є навчання за сучасними європейськими стандартами. Що стосується освітньої кваліфікації, то окрім бакалаврату, ми плануємо створювати також магістратуру. Тож ми чекаємо як абітурієнтів, так і людей, які вже зараз обіймають посади у цій сфері, але не мають профільної освіти. Адже окрім стаціонарної, у нас також передбачена заочна форма навчання. Я вважаю, що за нами – майбутнє!», – наголосив Володимир Гуцул, кандидат історичних наук.

За словами спікерів прес-конференції, бакалавр культурології може обіймати такі посади: бути працівником музейних закладів та закладів культури, експертом з оцінки та атрибуції культурних цінностей, науковим співробітником, мистецтвознавцем, галеристом, екскурсоводом тощо.

Загалом навчання побудоване таким чином, що акцент робиться саме на практиці, а не теорії.

«Студенти проходитимуть археологічну та музейно-екскурсійну практику. Ми розкажемо і покажемо музеї, які є на Закарпатті, але також дамо можливість людині відчути себе екскурсоводом. Також не менш важливою є педагогічна практика. Вона надасть можливість майбутнім культурологам викладати в школі», – розповів Павло Худіш, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України факультету історії та міжнародних відносин ДВНЗ «УЖНУ».

За прогнозами викладачів факультету, перші випуски культурологів знаходитимуть роботу за фахом дуже швидко. Адже ця спеціальність на Закарпатті є дуже затребуваною.

Христина БІКЛЯН

IMG_2655 IMG_2631

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах