46769
16:31 20.122017

Угорські програми підтримки Закарпаття продовжуватимуться і у 2018-му

Життя 2916

Сьогодні, 20 грудня, в селі Яноші Берегівського району відбулася зустріч Іштвана Грежо, Уповноваженого уряду Угорщини із журналістами Закарпаття. Такий захід носив неформальний характер, адже присутні могли задати питання на будь-які теми – від політики до культурної сфери.

IMG_7577

Цікавим було й те, що високопосадовець запропонував всім, навіть угорськомовним журналістам спілкуватися на українській мові, тим самим показуючи, що представники угорської нацменшини Закарпаття вільно володіють державною мовою.

Відтак, Іштван Грежо розповів про політичні процеси, які наразі відбуваються в Угорщині та підготовку до виборів. Уповноважений уряду Угорщини не оминув й питання різноманітних програм, спрямованих на покращення рівня життя закарпатців. Серед них програма економічного розвитку «Еган Еде», екологічна програма «Чисте Закарпаття» та програма розвитку дитячих садочків краю.

«Не зважаючи на те, що останнім часом міждержавні відносини Угорщини та України переживають не свій найкращий час, ми й надалі підтримуватимемо Закарпаття, тому всі існуючі програми продовжуватимуться і у 2018 році», – наголосив високопосадовець.

Відтак, пріоритет надаватиметься трьом напрямкам: підтримці угорськомовного населення краю, розвитку прикордонної інфраструктури та допомозі всім національностям, що проживають на території Закарпаття.

IMG_7575

Щодо програми «Чисте Закарпаття», Іштван Грежо зауважив, що її ціль формування свідомості населення у питання поводження з відходами та при цьому збереження природи, тому вона однозначно отримає підтримку і в майбутньому.

«Днями я бував біля річки Уж і бачив скільки сміття зніс поводок – це велика проблема, адже все це сміття в кінці застряє на території Угорщини. Це ще раз показує, що Закарпаттю потрібні сміттєзвалища європейського зразка та сучасні сміттєпереробні заводи. Незабаром це стане реальністю, адже за сприяння Угорщини їх зведуть у селі Яноші Берегівського району», – додав Іштван Грежо.

Він також зауважив, що негативні наслідки погіршення відносин Будапешта та Києва можна побачити з реакції на повінь в Закарпатті: «Якщо раніше Угорщина першою надавала допомогу постраждалим від лиха, то в цей раз такого не було, тобто те, що нас угорців виставляють ворогами все-таки зіграло свою роль. Попри велику кількість негативної інформації, я радий, що населення краю на все дивиться тверезо».

IMG_7573

Щодо такого болючого мовного питання, Іштван Грежо наголосив, що поки діятиме 7 стаття закону «Про освіти» позиція Угорщини до даного питання не зміниться, адже закон не можна змінити підзаконним актом. Один дуже важливий елемент з точки зору Угорщини це те, що протягом останніх 100 років після підписання Тріанонського мирного договору угорська національна політика завжди приймала захисну функцію.

«В той час, з дня на день закривали угорські навчальні заклади в Румунії, Словаччині та Сербії. Ми страждали від таких утисків, що зараз важко навіть уявити. Попри це все, я вважаю, що знання державної мови є важливим, тому я запропонував сьогодні спілкуватися саме на ній. Разом з цим, це не може стати перешкодою для навчання угорською мовою. Висновок один – права, які вже отримала громада не можуть бути відібрані», – зауважив пан Іштван.

Крім того, Іштван Грежо повідомив, що Угорщина готова матеріально, в методичному плані, підтримати покращення у вивченні української мови для угорської громади в Україні.

На звершення спілкування, Уповноважений уряду Угорщини висловив сподівання щодо продовження тісної співпраці і у 2018 році, не дивлячись на всі непорозуміння.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини