Ужгородець купив 100 літрів брусниці
На Закарпатті триває сезон збору брусниці. Люди ідуть-їдуть на полонини, де збирають цю червону ягоду. Зібраний урожай здають заготівельникам або продають на ринках.
П’ятниця. 25 серпня. Дев’ята ранку. Тротуари біля Зеленого ринку на Корятовича закладені великими кошиками з брусницею. Літр правлять по 40 грн. Продавчині з різних сіл Перечинського району. Збирали чуфезу (місцеві так називають цю ягоду) на полонині Рівній. Туди діставалися машинами.
Одна жінка стоїть біля відер з брусницею. Дозволяє сфотографувати. Сама відходить у бік. За хвилину приходить чоловік років 35 з відром.
– Так, тут є сто літрів, – каже жінка чоловікові.
– Добре, зараз прийду, – відповідає.
Насипає ягоди з кошика до відра.
– Цей чоловік купив сто літрів? – питаю. Господиня мовчить.
– Вони потім на словаки везуть, – відповідає її сусідка пенсійного віку. Вона починає розповідати про цілющі властивості ягоди: помічна при багатьох хворобах, зокрема при підвищеному тиску, при захворюваннях нирок. Каже, що сама вживає ягоду і добре почувається. Продає кущі яфин та брусниці. Один коштує десятку.
Розпитую продавчинь, скільки можна начесати ягід протягом дня.
– Не думайте, що то одна людина стільки назбирає, – каже та, що продала сто літрів. – Ходимо сім’ями, збираємо по три дні. Чефуза може стояти довго, не псується. Це тверда ягода, не така ніжна, як яфини, – зауважує.
Повертаюся за дві години. Продавці нахвалюють перехожим дари природи. Кажуть: «Беріть, бо уже не буде. Кінчаються».
Тетяна Грицищук, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися