38305
13:53 15.082017

На Воловеччині вдруге провели міжнародний фестиваль дружби «Цімбор-фест»

Життя 3857

У суботу, 12 серпня, відбувся міжнародний фестиваль дружби «Цімбор-фест», який скликав чимало друзів як з України, так із-за кордону. Цей захід провели вже вдруге, а місце святкування залишилося незмінним: сцену та намети розташували на Верецькому перевалі, що в с. Верб’яж Воловецького району.

IMG_0458

На урочистому відкритті фестивалю начальник управління культури Закарпатської ОДА Вікторія Фролова зауважила, що цього дня всі присутні матимуть можливість «цімборувати» насамперед у культурній сфері. Крім того, культурна багатогранність жителів краю об’єднуватиме учасників заходу не тільки піснями й танцями, вона даруватиме їм гарний настрій і від нових знайомств та приємного спілкування.

З теплими словами до гостей «Цімбор-фесту» звернувся Міклош Керекеш, мер м. Ойок (Угорщина): «Я з радістю знову приїхав на Верецький перевал, адже всі знають, що ця місцевість живе в серці кожного угорця. Сама назва фестивалю говорить про дружбу, він зближує людей і робить відносини наших країн ще міцнішими та глибшими. Це дуже важливо в час, коли Україна й Угорщина подали одна одній руку дружби».

У свою чергу, Тібор Кочі, мер м. Нодь Палі (Угорщина), зробив невеличкий екскурс в історію та згадав, що саме Верецьким перевалом угорці прийшли на Закарпаття й почали тут оселятися. Символічним було те, що пан Тібор одягнув традиційну українську вишиванку, яку минулого року отримав у подарунок на цьому ж фестивалі.

«Усі національності краю живуть тут у мирі та взаєморозумінні. Бажаю, щоб так було й надалі, адже на Закарпатті не важливо хто ти, угорець, німець, поляк чи чех, тут усі знаходять своє щастя та свій шлях», – додав гість з Угорщини.

Ференц Варга, консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді, зазначив, що першочерговим завданням дипломатичного представництва є зміцнення двосторонніх відносин наших держав, які останніми роками показують позитивну динаміку.

«Такий фестиваль, як «Цімбор-фест», додає глибшого сенсу цій співпраці, адже ми вкотре переконуємося, що люди різних національностей можуть жити поряд у дружніх стосунках та святкувати разом», – зауважив консул.

Зокрема під час проведення урочистої частини заходу на сцені було підписано угоду про розвиток співпраці та дружніх відносин між громадами с. Верб’яж та м. Хижне (Польща). Співробітництво стосуватиметься різноманітних галузей (культури, науки, освіти, економіки, торгівлі, екології, спорту) та сприятиме налагодженню міцних зв’язків між населеними пунктами. Угоду уклали сільський голова с. Верб’яж Іван Півкач та мер м. Хижне Крістіна Войтило.

Сюрпризом для присутніх став вистріл з гармати, яким і відкрили фестиваль. Це був своєрідний заклик відвідати «Цімбор-фест», адже відлуння було чути далеко за перевалом.

Крім того, у рамках фестивалю благодійний фонд «Подаруй дитині свято» та ГО «Верецький перевал» провели збір коштів для потреб Мукачівської спеціалізованої школи-інтернату, де навчаються учні з вадами зору. Завдяки волонтерам на святі була створена цікава дитяча локація з різноманітними іграми та майстер-класами для наймолодших відвідувачів.

Розважали гостей своїми виступами народні танцювальні й музичні колективи, відомі закарпатські гурти «Триставісім» та «Чаламада». Усі охочі могли також подивитися магічне фаєр-шоу від Театру вогню і світла «Dragonfly» та запеклі поєдинки між справжніми середньовічними лицарями.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах