38273
15:44 15.082017

На Виноградівщині відбулася зустріч угорської молоді Закарпаття

Життя 2721

У неділю, 13 серпня, в парку села Пийтерфолво Виноградівського району провели ІІ День молоді, який традиційно організовує Молодіжне товариство угорської культури Закарпаття. Основна мета заходу – знайомство молодих людей з керівниками та членами закарпатських і міжнародних організацій під час різноманітних культурних програм.

IMG_0582

Поспілкуватися та передати свій досвід молоді запросили чимало поважних гостей: Андрею Бочкор, депутата Європейського парламенту, Іштвана Торжу, консула Угорщини в м. Берегові, Арона Чета, консула Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді, Борнобаша Кейса, депутата Закарпатської обласної ради, Гергея Могаї, представника Міністерства людських ресурсів Угорщини, Ласла Зубанича, голову УМДС.

Відкривала захід Андрея Бочкор. Вона привітала всіх присутніх та звернула увагу на те, як багато молоді відвідало захід: «Зараз я депутат Європарламенту, але колись брала участь у створенні Молодіжного товариства угорської культури Закарпаття. Тому для мене велика радість бачити, як розвивається організація, зростає кількість її членів, які влаштовують дедалі більшу кількість цікавих заходів. Активне громадське життя є дуже важливим для збереження нашої культури та цінностей, що у важкі хвилини додають впевненості, сили та наснаги».

Іштван Торжа у своєму виступі основну увагу приділив проблемним питанням, серед яких одним із найважливіших є виїзд молоді за кордон.

«Я завжди наголошую на тому, що молодь повинна їхати за кордон, бачити інші країни, навчатися чогось нового, але після цих мандрів має повертатися на рідну землю. Такі «вилазки у світ» випробовують людину, дають змогу подивитись, як живе молодь деінде, які її цілі та переконання. Проблема в тому, що багато молодих людей не повертаються назад, бо не бачать майбутнього тут, на Закарпатті. Вони не пам’ятають своє коріння й те, з чого починали. Ми, зі свого боку, маємо створити гідні умови для їхнього життя на рідній землі. Сприяє цьому й уряд Угорщини, який за допомогою програми «Еган Еде» підтримує підприємців, дає їм можливість розвиватися та розширювати власний бізнес», – додав консул.

Борнобаш Кейс, у свою чергу, зауважив, що створення молодіжної організації ТУКЗ – КМКС було дуже розумним, адже її члени ще з молодих років навчаться працювати в команді та разом вирішувати проблемні питання.

«Саме молодь – наше майбутнє, їй ми маємо передати наші знання, допомагати у всіх починаннях та ніколи не забувати, хто ми, свою культуру, традиції та звичаї», – наголосив пан Борнобаш.

Іштван Добша, голова Молодіжного товариства угорської культури Закарпаття, подякував всім за те, що відвідали захід. Він згадав, що минулого року День молоді був трохи не таким, як сьогодні, – менш організованим, тоді вони ще не зовсім розуміли, як усе влаштувати. Тож цього року організатори старалися з подвійним завзяттям, намагалися створити незабутню та цікаву атмосферу для присутніх. Пан Іштван висловив сподівання, що невдовзі захід переросте в більш масштабне святкування, яке триватиме декілька днів.

«Майбутнє залежить від вас, від того, чи приймете ви правильне рішення: залишитеся на Закарпатті попри складну ситуацію або поїдете в пошуках кращого життя за межі рідної країни. Ми, у свою чергу, маємо показати вам усю красу нашого краю, його великий потенціал, глибоке історичне коріння… Передати розуміння того, що це наша домівка, ми маємо розвивати та плекати її», – звернувся Іштван Добша до присутніх.

Після урочистої частини відбулася панельна дискусія, де молодь мала можливість поспілкуватися з гостями, поставити їм актуальні питання й отримати компетентну та фахову відповідь.

Під час святкування на території парку проводилися різноманітні майстер-класи, дегустація традиційних угорських страв та напоїв, виступали народні колективи. А вже ввечері на всіх чекала незабутня концертна програма з відомими угорськими гуртами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах