У Перечині освятили вербу
Сьогодні у християн східного та західного обрядів – Вербна неділя.
Вербна неділя (лат. Dominica in Palmis de passione Domini) – неділя, яка припадає за 7 днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею – з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час входу Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася: білоруською – Вербніца, болгарською – Цветніца, сербською – Цвети, словацькою – Квітна неділя (у деяких місцевостях України Вербну неділю також називають Квітною). Для закарпатців ця неділя є Вербною, Цвітною або ж Шутковою. Люди несуть до церков гілочки верби (ще кажуть «котики», «мицьки», «шутка»). Після Служби Божої священики проводять обряд освячення.
Цього дня священики одягають зелені ризи.
Читайте також: Вербна неділя: історія, традиції, обряди
Сьогодні до Перечинського греко-католицького храму Святого Миколая Чудотворця прийшло багато вірників з дітьми, адже погода сонячна, правда, трохи прохолодно. Були також і вихованці місцевої школи-інтернату. Після Літургії обряд освячення гілок верби провів настоятель о.Мирослав Рябінчак.
У більшості прихожан – зелені гілки, у декого – засушені котики. Жінка років 65 каже, що зрізані три тижня тому гілки тримала в холодильнику.
«Не я б’ю – верба б’є, за тиждень Великдень», – промовляють закарпатці, ударяючи одне одного. Вважається, що мицька має магічну силу і захищає хату та обійстя від грому й пожежі. Освячену вербу кладуть у хаті за ікону, в хліві, стайні, втикають гілки в грядки на городі. Господині ставлять на тісто для паски, аби файно виросло.
Завтра настає Страсний тиждень. За традицією, протягом наступних трьох днів закарпатці прибирають свої оселі, миють, чистять, фарбують. З четверга
печуть паски, книші, тістечка, розмальовують писанки, готують великодні страви.
Тетяна Грицищук, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися