27483
13:20 16.032017

У Мукачеві відзначили річницю революції та національно-визвольної війни 1848-1849 років

Життя 2191

Вчора, 15 березня, у багатьох містах Закарпаття провели урочисті заходи з відзначення 169-річниці революції та національно-визвольної війни угорського народу 1848-149 років. Не стало винятком і Мукачево, де біля Підгорянського пам’ятного обеліска зібралося безліч містян.

IMG_6917

Крім того, на захід завітало багато поважних гостей, серед яких Левенте Мадяр, Держсекретар Угорщини з питань зовнішніх зв’язків, Йожеф Бугойло, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород, Ендре Саліпскі, Генеральний консул Угорщини у місті Берегово, Василь Брензович, голова ТУКЗ-КМКС та народний депутат України, Віктор Мікулін, заступник голови облдержадміністрації, Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та інші.

Традиційно, урочистості розпочалися з українського та угорського гімнів. Далі, Йожеф Бугойло зачитав святкове звернення Віктора Орбана, Прем’єр-міністра Угорщини.

З вітальним словом виступив Левенте Мадяр, який зазначив, що під час революції 1848-1849 років жителі Мукачева та його околиць згуртувалися і саме біля Підгорянського мосту зуміли зупинити ворога.

«Що саме об’єднало цих людей? Надії та сподівання… Так, у березні 1848, в далекому від них Будапешті почалися зміни, які поступово дійшли й до Закарпаття – громадяни почали обирати своїх представників, створилися національні банки, що дало поштовх для нових капіталовкладень, рівень життя людей почав покращуватись. Відстояти все це вирішили і закарпатці. Зараз ситуація така сама, разом ми на багато здатні та разом зможемо здійснити все задумане», – переконаний Держсекретар Угорщини.

Угорщина вже давно підтримує євроінтеграційні прагнення України, зокрема і економічне зростання Закарпаття, адже на розвиток та модернізацію області протягом останніх трьох років уряд Угорщини виділив біля 100 млн євро.

Віктор Мікулін від імені губернатора Геннадія Москаля, привітав всіх закарпатців, що протягом багатьох років відзначають національне свято угорського народу.

«Ми завжди будемо пам’ятати та поважати ту силу та той вогонь, що горить в серці угорського народу та який дав їм поштовх боротися за незалежність, свободу та власну державність. Це має слугувати прикладом для України, яка теж зараз відстоює свою незалежність та територіальну цілісність», – зазначив пан Віктор.

В свою чергу, Василь Брензович провів невеликий історичний екскурс та наголосив, що минуле для того і є минуле, щоб його пам’ятати і не забувати, але при тому усвідомлювати, що ми можемо самі творити своє майбутнє.

Також, пан Брензович згадав про мовний законопроект, що має на меті обмежити права національних меншин на навчання рідною мовою. Наразі на Закарпатті триває збір підписів для підтримки прав національних меншин – вже понад 60 тисяч закарпатців підтримали петицію.

Зокрема, голова ТУКЗ-КМКС подякував уряду Угорщини за підтримку, що він надає угорськомовному населенню нашого краю та розповів про продовження програми економічного розвитку «Еган Еде», яка фінансово підтримує підприємців Закарпаття.

Далі, священнослужителі римо-католицької та реформатської церков попросили для всіх Божого благословення. А на останок, гості та присутні поклали до обеліску вінки та квіти.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах