25489
11:00 13.022017

Лісівники Тячівщини відзвітувалися на відмінно

Життя 4193

Гарною традицією закарпатських лісівників стають щоквартальні звіти лісництв з запрошенням керівництва, колег та представників ЗМІ. Починає вимальовуватись елемент змагальності та здорової конкуренції. Кожен з керівників показує найвидатніші досягнення, колеги переймають безцінний досвід, а на наступному звіті ми вже очікуємо якоїсь приємної несподіванки.

лісники-загальна

Одним з найбільших досягнень директор Закарпатського обласного управлянні лісового та мисливського управління Валерій Іванович Мурга вважає відкритість діяльності лісництва. За допомогою засобів масової інформації закарпатські лісівники готові розказувати і показувати про свою чималу роботу і досягнення, а також доносити до громадськості інформацію про проблеми, які є у лісництві.

Позтитивним моментом для іміджу нашої області є те, що минулого року практично всі лісові господарства області пройшли міжнародну сертифікацію FSC (Лісова Наглядова Рада, міжнародна недержавна організація, метою якої є розвиток екологічно орієнтованого лісокористування через систему лісової сертифікації). Це означає, що Європа визнає Закарпаття і визнає лісове господарство згідно європейським стандартам.

Основна проблема всіх без виключення господарств – відсутність державного фінансування. Тим не менш у закарпатських лісівників спостерігається позитивний ріст економічних показників: ріст зарплат працівників на 45 відсотків, виросла сплата податків до бюджету всіх рівнів (місцевий і державний). Великі кошти вкладені в охорону праці: засоби охорони праці, будинки обігріву для лісників.

Отже, на цей раз приймаючою стороною стали Тячівське лісове господарство та Брустурянське лісомисливське господарство. Їх пріоритетні завдання – лісовідновлення та захист природного потенціалу від незаконних рубок, розбудова інфраструктури, створення нових туристичних маршрутів і розширення площі заповідних територій в області.

Тячівське лісове господарство отримало життя минулого року і вже за короткий період підприємство почало розвиватися й вийшло на достойний рівень. Такі швидкі й позитивні зміни є заслугою її молодого, але технократичного директора Наталії Катреняк і сплаченого колективу. Під її керівництвом у лісовому господарстві почали встановлюватися агітаційні аншлаги з закликами «Бережіть ліс», «Ліс це наше багатство», у лісгоспі перекрито 1400 квадратів даху, який раніше протікав, запрацювало виробництво колотих дров, та й фінансові показники не пасуть задніх у рейтингу всіх лісогосподарських підприємств Закарпаття.

«Родзинкою» звіту стало відкриття у Брустурах їдальні для лісорубів. Цей масштабний і перспективний проект реалізований працівниками Кедринського лісництва, Брустурянського лісомисливгоспу спільно з керівництвом Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Його основна мета – поліпшення умов харчування працівників лісової галузі та створення комфортних умов роботи в лісі.

Рівень їдальні не поступається ресторанам популярних туристичних курортів. А по автентиці страв вона може більшості з них дати фору. Готують працівниці традиційні закарпатські й мисливські страви. До речі, у такій їдальні можна спробувати на смак бограч, шовдарь з дичини і бриндзю з овечого молока та посмакувати славетною кедровицею. У їдальні силами працівників лісництва проведено масштабні ремонтні роботи, її облаштовано сучасною технікою. А завдяки термостійкому посуду з’явилась можливість істотно скоротити час обслуговування відвідувачів і навіть доставити їжу глибоко в ліс. Примітно ще й те, що в столовій для працівників лісової галузі харчування безкоштовне, а також окрім лісівників поїсти можуть також і туристи, які часто полюбляють приїхати в ліс і помилуватися мальовничими місцинами.

Підготувала Анна Пащук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах