24065
22:06 21.012017

Як закарпатці хоснують використані новорічні ялинки

Життя 2566

20 січня завершився цикл новорічно-різдвяних свят. Головний символ зимових празників – ялинка – своє відслужила, тому господарі знімають з неї іграшки, гірлянди. Штучну пакують до коробки до наступного року, а живу викидають як непотріб. Проте новорічна красуня ще може згодитися. Приміром, для зміцнення здоров’я, городникам, садівникам, у побуті.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Заступник Перечинського міського голови Любов Крижановська на своїй сторінці у Фейсбуці звернулася до перечинців з проханням «Поставити ялинки біля майданчиків для збору сміття, а якщо майданчиків нема, то біля своїх дворогосподарств, щоб працівники КП «Комунальник» змогли забрати їх та в подальшому подрібнити і використати для опалення адмінбудівлі».

Активний користувач соцмережі, невропатолог Перечинської райлікарні Василь Готрович зауважив, що «хороші господарі ніколи не викидали ялинку зі своєї оселі, казали, що це не валовшно (не годиться), а робили з них троякі колотівки: маленькі для затовки квасолі та гороху, середущі для затовки картоплі, а великі для затовки їжі для поросят та іншої худоби. Залишки спалювали на городах».

Кореспондент «Карпатського об’єктива» розпитала закарпатців, як вони хоснують використані ялинки.

– Ялинкова хвоя містить багато корисних для здоров’я речовин, тому її використовую для лікування різних захворювань, – розповіла ужгородка Людмила Вікторівна. – Сухі гілочки зберігаю у паперовому пакеті. При бронхіті чи застуді роблю хвойні інгаляції. Беру декілька гілок, кладу їх до каструлі, заливаю окропом. Накриваюся рушником і вдихаю пару, що виходить від хвої. Після такої процедури, яка триває 10-15 хвилин, уся квартира пахне свіжістю, лісом.

Світлана з Чопа любить приймати хвойні ванни.

– Хвойні ванни знімають біль при ревматизмі і хворобах суглобів. А також заспокоюють, зміцнюють серце, додають сил та бадьорості. Для себе, любимої, завжди викрою тих півгодини, аби зробити відмінний натуральний відвар та поніжитися у ванні, – зізнається жінка.

За допомогою хвої городники захищають рослини від комах-шкідників та холоду. Родина Поповичів з Іршавщини поділилася досвідом: «Коли висаджуємо овочі на грядці, то у лунку кидаємо жменю хвої. Восени укриваємо грядки з часником гілками ялиці».

– Гілочки ялинки відмінно підходять як еліксир для кімнатних квітів, – каже Наталія з Мукачева. – Подрібнюю їх, ставлю у трилітрову банку, заливаю окропом і даю настояти три-чотири дні. Цією хвойною водою поливаю квіти у вазонах, завдяки чому вони добре ростуть.

Тетяна Грицищук

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
Всі новини