187092
14:45 29.082025

Садівниця з Виноградова продає незвичні білі персики

Життя 4526

Білі персики в народі називають просто – «альбіносами». Вони є одними з пізніх сортів улюблених закарпатських фруктів. Найчастіше такі персики дозрівають у розкішних садах мешканців Берегівщини, де особливо сприятливі умови для теплолюбних рослин. Але не тільки…

Пані Ельвіра з Виноградова вже багато років вирощує різні садові культури. Її дерева рясніють від урожаю із початку літа до пізньої осені. Жінка каже, що має аж два види білих персиків – «Айс Піч» та «Білий лебідь».

«Сад із чоловіком ми заклади ще коли побралися – майже 40 років тому. Після весілля жили з бабусею, у її будинку. Потім збудували новий дім. А от деревами зайнялися одразу, бо обоє любимо рослинність. У нас росте і хурма, й інжир, і більше 10 сортів яблунь, і черешні, і сливи, і груші і вишні, і абрикоси, і, звісно ж, персики. «Айс Піч» – дуже рідкісний сорт. Я купила саджанець в Угорщині. Потім від нього Іван «щепив» інші дерева. Дає великі плоди. Один може й 300 грам важити. Дуже соковиті, смачні та ароматні. Їхня м’якоть хрумка, на смак нагадує суміш ананасу, яблука та абрикоса. Дерева стійкі до морозів, але люблять тепло», – каже садівниця «Карпатському об’єктиву».

Обидва сорти персиків у господині самоплідні, добре переносять посуху влітку, але поливати їх жінка усе ж радить.

«Білий лебідь» плодоносить вже на третій рік. Купила перший саджанець в Ужгороді років 10 тому. То був якийсь осінній ярмарок, точно не пригадую який саме. Не знала, чи приживеться, бо корінець у нього був слабеньким. Зараз це дерево дає стільки плодів, що й нам їсти є, і на продаж. Самі персики білі, але з кремовим відтінком. Дозрівають аж наприкінці серпня. Дуже солодкі та приємні на смак», – нахвалює урожай краянка.

Головне, як наголошує пані Ельвіра, захистити дерева від вітру, бо вони його не люблять. А ще, як стверджує вона, плоди чудово підходять як для десертів у сирому вигляді, так і для варення, компотів.

«Я навіть желе готую з персиків. А леквар який добрий виходить! Онуки наїстися не можуть. Коли хочуть перекусити, завжди собі на хліб мастять. Пробувала навіть в’ялити персики. Теж непогані виходять, але процес в’ялення довгий. Пробувала і на сонці сушити, і в сушарці. Робила і персиковий сік, і навіть смажила їх на грилі. Дуже смачно виходить, якщо додавати м’якоть цих плодів до різних соусів, смак стає вишуканим і пікантним. Донька часто готує сирники з персиковою «помадкою», а зять дуже любить персикове морозиво», – зазначає виноградівчанка.

Продає урожай пані Ельвіра або вдома, або у Хусті на ринку. За кілограм білих персиків просить 150 гривень.

«Розкуповують натуральну домашню продукцію завжди досить швидко, – стверджує ґаздиня. – Уже не сезон, а чогось смачненького хочеться всім, особливо дітям. Тож нерідко клієнти навіть не торгуються. За такою ж ціною і полуницю збуваю. Теж маю різні сорти і плодоносить вона в мене до листопада. Розбирають ягоди буквально за годину. Маю також не менш цікаві інжирні персики. Прошу за них 120 гривень. На вигляд вони трохи сплюснуті і схожі на інжир. Але смак у них справжніх персиків, дуже насичений, медовий, а запах дещо з квітковим відтінком, дуже приємний. Добрі вони тим, що мають тонку шкірку, а кісточка в них легко відділяється від м’якоті».

Цікаво, що відкрив для Європи персики Христофор Колумб. Їхньою батьківщиною є Південна Америка. А от у Китаї цим фруктом у давнину ласували тільки імператор та його родина. Для інших він був недоступним. Плоди дуже багаті на вітаміни та корисні речовини. Хоч вони й дієтичні, та неймовірно ситні, тож ідеальні для тих, хто контролює вагу. А ще… це – космічні фрукти. Під час однієї з висадок на Місяць один із астронавтів з’їв персик. Тож нині він вважається першим, з’їденим поза межами нашої планети фруктом.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах