17302
19:44 10.102016

Закарпатські концерти Етелли Чуприк

Життя 1907

Заходи Консульства Угорщини у місті Берегово пов’язані з роком вшанування пам’яті Бартока

csuprik-161010-fekete-montazs

Цей рік у концертних залах Угорщини, та по цілому світу, у багатьох відношеннях пов’язаний з Белою Бартоком, який народився 135 років тому. Угорський уряд оголосив 2016-й роком вшанування пам’яті Бартока, та за допомогою коштів виділених Міністерству закордонних справ і зовнішньої економіки Угорщини установи культури, посольства та консульські представництва отримали можливість підтримати музичні програми за кордоном – сказав Ендре Саліпскі, берегівський генконсул Угорщини.

Берегівське консульство, у співпраці з громадською організацією Pro Cultura Subcarpathica, в найближчі місяці виступить ініціатором декількох музичних подій Закарпаття. З фортепіанним концертом 16 жовтня 2016 року о 17:00 годині у Міському будинку культури міста Виноградів виступить Етелла Чуприк. Добре відомо, що Барток тут провів частину свого дитинства, тут народилися його перші твори, і тут вперше встав перед аудиторією. Народна артистка України 17 жовтня, в понеділок, у місті Берегово розпочне свій концерт о 19:00 годині у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ. Генконсул розказав, що основою виступів артистки з віртуозною грою є твори Бартока, але будуть звучати у її виконанні також і твори двох інших геніальних угорських композиторів: Ференца Ліста та Золтана Кодая.

Ендре Саліпскі висловив свою вдячність фортепіанному майстру-реставратору Лайошу Біро, який зі своєї приватної власності передає у користування на два концерти рояль «C. Bechstein» із неперевершеним звучанням, та гідним чудовому таланту піаністки, сприяючи тому, щоб концертна аудиторія була дійсно глибоко вражена.

Керівник дипломатичної місії висвітлюючи подальші плани берегівського консульства щодо Бартока – серед іншого – зазначив і те, що у багатьох місцях Закарпаття, де композитор збирав твори, – встановлять меморіальні дошки, так у Рафайнові (Берегівський район) та Стеблівці (Хустський район), а також презентують фільм Іштвана Ґаала «Корені», і за участі вчителів й учнів закарпатських музичних шкіл теж пройдуть концерти присвячені Бартоку.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах