171315
14:13 21.092024

Ужгородський скансен запрошує на виставку «ТОРБИНА СПОВНЕНА НАДІЇ»

Життя 140

Якщо ви в пошуках чогось цікавенького для вихідних, то вам – до нашого скансену!

Для всіх поціновувачів народної культури ми підготували виставку «ТОРБИНА СПОВНЕНА НАДІЇ» з фондової колекції нашого музею, що презентує різноманітні взірці доповнень до одягу – торбинок, тайстринок, бесаг та сумок різних за формами та розмірами.

🛍Здавна невід’ємною частиною народного вбрання Закарпаття були різноманітні торбинки, які не тільки використовували з практичною метою (для перенесення вантажу), але й задовільняли потреби наших предків у красі. Кожен виріб захоплює оригінальним поєднанням кольорів та орнаментів, що майстерно виконані народними умільцями.

🛍На виставці з фондових збірок нашого музею експонуються сумки-торбини з різних куточків Закарпаття. Поширеним типом були перекидні сумки – “бесаги” з двома відсіками. Гуцульські бесаги шили з клітчастого («коцкастого») вовняного полотна. Гуцули використовували бесаги для перенесення їжі, в передній бесазі для себе, у задній для овець. На Великдень в бесагах до церкви несли освячувати паску.

🔸Разом з бесагами користувалися і звичайними сумками («тайстрами»), які шили зі шматка клітчатої («коцоватої) тканини, зігнутого і зшитого по боках. До неї пришивали довгу стрічку з різнокольорових вовняних ниток. Такі сумки могли наповнювати вовною, йдучи дорогою жінки вимикали лівою рукою вовну і пряли за допомогою веретена. Поряд експонуються невеличкі гуцульські сумки («дзьобенки»), які використовували в ролі гаманця.

🔸Бесаги були поширені й на всій території проживання етнографічної групи долинян краю. Шили їх з однотонного білого домотканого полотна з декором на передній пілці. Бесаги Виноградівського району декорували горизонтальними смугами з домінуванням червоних та чорних кольорів, Хустського району – різнокольоровим рослинним орнаментом.

🔸На виставці експонуються також полотняні торбини («тайстри»), які мали вигляд сучасного наплічника. Вони використовувались в побуті майже кожен день в господарських потребах – дітки ходили до школи, жінки носили їжу в поле, чоловіки брали з собою на роботу харчі на дорогу («меридню»).

🔸Тайстри з вовни більш характерні для Тячівського району, де важливу роль відігравало вівчарство. Вовняні нитки фарбували за допомогою рослинних барвників, домінуючими були теплі, червоні, бордові та помаранчеві відтінки.

🔸Особливої уваги заслуговують маленькі торбинки, вишукано декоровані стилізованим рослинним та геометричним орнаментом. Вони представляють собою одну невеличку кишеню квадратної форми з прикріпленою до неї детально орнаментованою стрічкою, яка перекидувалась через плече.

🔸У виставковій композиції представлені плетені сітки («петельки»), в яких зручно було носити керамічний посуд, який селяни брали з собою, йдучи працювати у поле.

Щиро запрошуємо відвідати виставку та дізнатися про аксесуари, якими доповнювали свій одяг наші предки🥰

Ужгородський Скансен

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах