171202
15:38 18.092024

На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар

Життя 363

Одним із завдань інклюзивно-ресурсних центрів є забезпечення системного кваліфікованого супроводу дітей, тому сьогодні важливою є підтримка практичних психологів та педагогів ІРЦ у забезпеченні психологічної допомоги учасникам освітнього процесу, підвищення їх кваліфікації із зазначеної тематики.

17 вересня 2024 року в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я „Ти як?” департаментом освіти і науки, молоді та спорту обласної військової адміністрації спільно з Комунальною установою „Організаційно-методичний центр освіти” Закарпатської обласної ради на базі Широківської загальноосвітньої школи I − III ступенів Виноградівської міської ради Закарпатської області проведено семінар-практикум для директорів та фахівців інклюзивно-ресурсних центрів за темою „Психолого-методичний інструментарій в роботі фахівців ІРЦ”.

Організації заходу сприяли представники місцевої влади Виноградівської міської ради Віталій Любка, заступник Виноградівського міського голови, Юрій Свищо, директор Комунальної установи „Центр з обслуговування закладів освіти Виноградівської міської ради Закарпатської області”, та Галина Чабрун, начальник відділу освіти, молоді та спорту Виноградівської міської ради.

У роботі семінару-практикуму взяла участь директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної військової адміністрації Мар’яна Марусинець, яка акцентувала увагу на тому, що Всеукраїнська програма ментального здоров’я „Ти як?”, в межах якої і відбувається цей захід, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я. У сучасних реаліях психологічна підтримка є важливою для всіх учасників освітнього процесу, як для дітей і педагогів, так і для батьків, − зазначила Мар’яна Михайлівна.

Для підвищення кваліфікації директорів та практичних психологів ІРЦ було залучено досвідчених фахівців у сфері психосоціальної підтримки та розвитку культури піклування про ментальне здоров’я.

Так, Олена Бондарчук, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти ДЗВО „Університет менеджменту освіти” НАПН України, висвітлила тему психологічного здоров’я педагогічних працівників в умовах війни: зміст і засоби підтримки, а Інна Лівандовська, викладач кафедри психології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, поділилася психолого-методичним інструментарієм для роботи фахівців.

Комунальною установою „Організаційно-методичний центр освіти” Закарпатської обласної ради було презентовано перше видання збірника „Інклюзивно-ресурсні центри Закарпатської області”, у якому узагальнено інформаційно-аналітичні матеріали, що презентують діяльність 31 інклюзивно-ресурсного центру області, які функціонували у 2023 році. Сьогодні їх вже 34, тому роботу буде продовжено.

Крім того, учасники семінару разом з в.о. директора Комунальної установи „Організаційно-методичний центр освіти” Закарпатської обласної ради Андріанною Лукач та методистом установи Наталією Бокоч звернули увагу на пріоритетні напрями роботи ІРЦ у 2024/2025 навчальному році, організацію безбар’єрного освітнього середовища.

Кожен учасник отримав практичний кейс, що буде методичною допомогою в роботі, та сертифікат про підвищення кваліфікації.

Про це інформує Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах