165927
16:21 26.072024

Закарпатські майстрині вишиватимуть Міжнародний рушник єднання «Цвіт вишиванки»

Життя 770

Вчора Закарпаття перейняло естафету вишивання унікального рушника від Буковини. Під час презентації в Ужгороді, зазначалося, що закарпатські майстрині працюватимуть з величезною увагою до деталей та оберуть орнамент, який характеризуватиме наш регіон. Весь процес вишивання відбуватиметься у КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

Проєкт «Цвіт вишиванки» стартував у 2013 році в межах однойменного фестивалю в Тернопільській області. Це спільна ініціатива Всесвітньої української координаційної ради, благодійного фонду «Цвіт вишиванки» та Ліги підприємців «Українська справа».

Присутня на презентації директорка департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк зазначила, що науковці вивчають сакральність вишивки кожного регіону, аби визначити, який саме узор має бути виконаний.

Рушник уже вишили в 13 областях України, Києві, АР Крим та в 9 країнах світу. За словами організаторів, у Німеччині відтворили орнамент з вишиванки Ярослава Стецька, в Італії – Йосипа Сліпого, в Австрії відобразили узор з колекції Василя Вишиваного.

Рушник єднання вишивають на полотні довжиною понад 12 м, висотою 65 см, ширина узору 35 см. На полотні відображають назви області чи країни. Організатори планують видати журнал та фільм про історію рушника, узори та людей, які долучилися до його створення. Зокрема, у Криму розпочали вишивати орнамент, та розпочалася війна, тож рушник терміново евакуювали на материк.

Цікаво, що кримський узор виконувався унікальною технікою Орьнек, що належить до найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. У 2018 року Орьнек був включений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Керуюча справами обласної ради Мирослава Ливч зазначає, що цей проєкт об’єднує нас навколо спільної мети – зберегти нашу культуру та ідентичність, навіть у найскладніші часи. «Закарпатський узор, виконаний нашими вишивальницями, стане гармонійним продовженням міжнародного рушника. Це наша відповідь ворогу, що ми об’єдналися та готові протистояти, відстоювати свої цінності та культурну спадщину», – підкреслила вона.

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах