165912
13:44 26.072024

УжНУ долучився до руху «Батарейки, здавайтеся!» та зібрав близько 32 кг батарейок для переробки

Життя 830

Колектив Ужгородського національного університету вагоме значення надає підтримці екологічної безпеки регіону. Зокрема, УжНУ систематично долучається до екоативностей. У березні Центр інновацій та розвитку УжНУ успішно реалізував екоакцію “Ужгород за чисте довкілля”, приурочену до Дня Землі. Тоді небайдужі ужгородці мали можливість принести до ректорату УжНУ відсортовані відходи й обміняти їх на екоподарунки. Відтак ці заходи заохотили ужнівців долучитись до збору використаних батарейок для їхнього перероблення. І нині виш позначений на всеукраїнській мапі надійних пунктів приймання батарейок.

УжНУ спільно з рухом «Батарейки, здавайтеся!», за підтримки мережі Епіцентр та брендів батарейок VARTA, Duracell, GP Batteries, Hausmar, відправляють зібрані батарейки на перероблення, а не в землю. Адже лише 1 вживана батарейка здатна забруднити 16 м² землі токсичними речовинами на 50 років. Кожен рік в Україну імпортують понад 200 мільйонів нових батарейок, втім 94% з них опиняються на смітнику та забруднюють нашу природу.

Протягом декількох місяців в УжНУ збирали пальчикові батарейки та акумулятори, батарейки-таблетки, акумулятори від мобільних телефонів та ноутбуків. Таким чином, за декілька місяців працівниками та студентами УжНУ було зібрано аж 32 кг батарейок. Перероблення батарейок, зібраних в університеті, буде на постійній основі оплачувати мережа Епіцентр спільно з брендами батарейок, які там продаються: VARTA, Duracell, GP Batteries та Hausmark. Оскільки УжНУ пройшов відбір та став партнером проєтку.

Директорка Центру інновацій та розвитку УжНУ Альона Алмашій розповідає: “У залежності від типу батарейки: алкалінова, літієва або інші, вони вирушать на перероблення на один із заводів в Європі: Recupyl в Польщі, Erasteel у Франції, Fenix у Великобританії. Для створення такого заводу в Україн ми поки що збираємо замало батарейок. Добуті ресурси з батарейок не окуповують вартості щоденної роботи заводу. В Європі перероблення батарейок фінансує їх виробник. В Україні таку систему будує рух «Батарейки, здавайтеся!», залучаючи партнерів – імпортерів і виробників батарейок, а також мережі магазинів, що продають батарейки”.

Є багато людей та компаній в Україні, які збирають батарейки, але до переробки ці батарейки не доїжджають: їх викидають чи закидають кудись на склад, щоб не платити за перероблення, а робити лише екопіар. Тому була сторена мапа надійних пунктів приймання. Тож дуже важливо, що УжНУ став надійним пунктом приймання батарейок.

За інф.Центру інновацій та розвитку УжНУ

Підготувала Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах