165323
09:27 11.072024

Як публікація в «Карпатському об’єктиві» вплинула на розвиток Сонячної алейки гібіскусів у Перечині

Життя 1132

Дуже приємно і відрадно, коли робота журналіста та публікація у «Карпатському об’єктиві» стає корисною і нашу роботу оцінюють, висловлюють вдячність. Яскравим прикладом є розвиток квіткової локації у Перечині – Сонячної алейки гібіскусів.

Днями кореспондентка «КО» побувала на Сонячній алейці, насолодилася цвітінням гібіскусів, поспілкувалася з господинею локації Любов’ю Крижановською.

– Пані Тетяно, раді бачити Вас на нашій алейці. Ходіть сюди, – побачивши мене, каже Любов Юріївна. І стала представляти мене гостям та чоловіку, з якими пікнікувала в саду: – Усім розповідаю, що у моєї алейки є хрещені батьки: Тетяна – мама, а Міша Барник – тато. Він усіляко допомагав, надавав саджанці нових сортів (Михайло Барник – власник корчми «Підкова», депутат Перечинської міської ради. – Примітка автора). Щиро вдячна Вам та редакції «Карпатського об’єктива» за публікацію. Це стало поштовхом удосконалювати розпочату справу, розвивати її, розширювати алейку, робити все для того, щоб ці деревцята швидше росли, гарніше і пишніше цвіли, висаджувати нові сорти. Щоб алейка була різнобарвною, різносортною. У світі є близько 300 сортів гібіскусів, я дуже хотіла, щоб якомога більше сортів з’явилося і на нашій алейці, щоб вона була гарна, щоб через декілька років радувала, дивувала, стала справжньою квітковою родзинкою міста, туристичною принадою громади, – ділилася враженнями та не приховувала емоції пані Крижановська.

Для читачів коротко розповім історію. Торік у серпні я вперше відвідала алейку гібіскусів у мікрорайоні Яслище. Завдяки квітковій локації було зібрано 2300 грн для ЗСУ. Після публікації на сайті «КО» пані Люба вирішила розвивати справу. Так з’явилася квіткова локація з назвою – Сонячна алейка гібіскусів, яка заряджає своєю красою, теплом та дарує неповторні позитивні емоції, естетичну насолоду.

Завдяки ранній весні та теплому літу дерева гібіскусів почали цвісти на місяць раніше. Біля будинку росте декілька «старожилів» – їм понад 20 років. Ще є десятирічні. Алейка закладена чотири роки тому. Торік тут росло 180 гібіскусів, а тепер уже – 240 саджанців та близько 20 видів/сортів. Протяжність локації – понад 200 метрів. Саджанці ростуть на землі Перечинської міської ради. Зауважу, що раніше тут були чагарники. Тепер є і дорога, поруч – насосна станція. Там теж ростуть гібіскуси та кущі форзиції.

– Сезон цвітіння гібіскусів на Сонячній алейці 2024 року присвячую нашим найдорожчим громадянам України – захисникам і захисницям, які відстоюють суверенність та незалежність України, захищають нас з вами. Користуючись нагодою щиро запрошую всіх відвідати алейку та насолодитися неповторною красою цвітіння, яка знаходиться по вулиці Сонячній у мікрорайоні Яслище. На території алейки ви можете відпочити від буденності та сфотографуватись на фоні квітучих дерев. Також для вас підготовлена фотозона. Сонячну алейку я створила зі своєю сім’єю для людей і з великою любов’ю. Відвідати її та зробити фото на добру згадку ви можете у будь-який час, але найкраще прийти зранку до обіду, бо тоді квітки розпускаються, а понад вечір закриваються. Вхід безкоштовний.

– Я бачила вказівники напрямку руху до алейки. Похвально.

– Так, вони з’явилися нещодавно. Щиро дякую Володимиру Бабичу, який виготовив та встановив їх. До локації можна дістатися трьома шляхами з центральної дороги, вулиці Ярослава Мудрого:

– через вулицю Підгірну, біля будинку за №9 – ліворуч, а потім весь час прямо;

– через провулок Підгірний до розвилки, далі ліворуч, а потім весь час прямо; – через провулок Ярослава Мудрого, до будинку за №12, а далі праворуч.

– Звернула увагу, що на алейці є нові саджанці з підписами.

– Під час цвітіння почала вивчати кольори, сорти, висадила нові, які купила по Інтернету. Формую перелік, проводжу інвентаризацію. Це великий обсяг роботи. Сорт придбаних тепер знаю, а раніше висаджені треба ідентифікувати.

– Розкажіть про гібіскуси, поділіться досвідом.

– Рослини невибагливі, приживаються досить добре. Пересаджувати можна восени і ранньою весною. Люблять щедрий полив. Щоб росли, треба підживлювати, обробляти від шкідників. Цієї весни від тлі обприскувала чотири рази.

– Це ж чималі кошти. Підраховували, скільки витратили?

– Не підраховувала. Так, з сімейного бюджету сума пішла значна. Але принципово не рахувала. Бо ця алейка – моя віддушина, в неї вкладаю частинку своєї душі, тому не хочу рахувати фінансові вкладення. Купила деревце – посадила, прижилося – і слава Богу. Купила – підживила, обробила.

– Хто Вас підтримує?

– Насамперед, це моя сім’я. Чоловік допомагає з доглядом, підживленням. Треба регулярно обривати квіти, які відцвіли, обкошувати. Є колеги, які подають ідеї. Допомагає міська рада, буває, ґрунт треба підвезти чи ще щось. Із самого початку задуму і висадки перших саджанців долучилися місцеві жителі. Вони дарували саджанці.

Спільно з відділом освіти, культури, сім’ї, молоді і спорту Перечинської міської ради третього червня на алейці провели відкриття першої зміни оздоровчого літнього табору для 75 дітей. Робили це з метою показати дітям, що треба любити зелені насадження, любити природу, дбати про довкілля, навколишнє середовище. Ми їм пояснювали, що кожна людина, кожна дитина може так само закласти різні алейки, висаджувати квіти, деревцята, кущі, тим самим робити нашу громаду красивішою, гарнішою, яскравішою. Також захід проводився з метою популяризації туризму, тим паче, що 2024 рік оголошений роком квіткового туризму на Закарпатті.

– Як плануєте надалі розвивати локацію і приваблювати жителів громади, туристів?

– Всі карти не буду розкривати. Але скажу, що хочемо проводити чайні та кавові вечірки, творчі зустрічі, зустрічі з успішними людьми громади. Тут дуже гарна місцевість, чудові краєвиди – довкола ліс, пташки співають. У мене ідея – засадити весь мікрорайон Яслище гібіскусами! Уже тривають обговорення із жителями.

Виготовили магнітики, розфасували перші квітки гібіскусу для чаю, – показує.

Van Gogh. Чому купили цей сорт?

Він має пурпурові листочки. Тобто не такі зелені, як на інших рослинах. Він буде цвісти бузковим цвітом, махровий. За саджанець заплатила 130 грн.

Можу ся похвалити, що у моїй колекції є і кущові гібіскуси, – веде до них. Вони ростуть на пагорбі перед будинком. – Цей цвіте темно-малиновим, а ці нові чотири – не знаю: мені їх подарували. За два тижні будуть цвісти – уже з’явилися бутони. Цікаво, що восени він пропадає, а навесні розпускає нові пагони і цвіте. Щороку кущ має більше паростків.

Залюблена у квіти жінка має ще понад 60 кущів троянд, плюс декілька в’юнких. Такого дня нема, щоб не була у квітнику, не пройшлася алейкою. Хіба що дуже дощ ллє та з неба сиплють блискавиці. Ось таке хобі, віддушина, улюблена справа Любові Крижановської з Перечина.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах