165144
13:25 7.072024

Закарпатці почали робити заготовки на зиму. Які суми готові викласти

Життя 845

Літо у розпалі, але наші краяни вже думають про зиму і заготовляють на холодну пору року найбільш необхідні свіжі вітаміни. Мова йде наразі про ягоди та фрукти. На ринках кипить торгівля і господині шукають за найбільш доступними цінами продукти для заморозки, консервації, варення, компотів та джемів.

Скільки готові викласти мешканки області за сезонні фрукти? Яким саме надають перевагу? Скільки і чого купують? Відповіді на ці питання шукав «Карпатський об’єктив».

Заморожують не всі, бояться відключень

Найбільш топовою ягодою ще з весни на Закарпатті була полуниця. У цьому році вона вродила рано і дивувала ціновими стрибками. То її продавали по 15 гривень за кілограм, то взагалі по 120. Середня ціна у пік сезону на полуницю була 40-50 гривень за кілограм на будь-якому ринку Закарпаття. Зараз ягоди вже збувають одиниці і коштують вони по 90-100 гривень за кілограм.

«Якщо торік у мене найбільше купували по 10 ящиків ягід у одні руки, то зараз мало хто брав навіть 3. Переважно найбільше купували ящик-два, у якому 7-8 кілограмів полуниці. Максимум – 10, – розповідає «Карпатському об’єктиву» Катерина Антал із Виноградова. – У пік сезону ягоди можна було купити й по 30 гривень за великі, гарні, добірні».

Найчастіше закарпатки купували полуницю для заморожування, але не всі, бо дехто усе ж побоюється зимових блекаутів.

«Полуниці купила на 3 тисячі гривень, – зізнається мукачівка пані Валенитина. – Брала її наприкінці травня. Наморозила 10 пакетів. Усю іншу переробила на варення. Воно у будь-якому разі не зіпсується, а з ним і млинці можна зробити, і гомбовці, і навіть скибку хліба намастити… Компоти не варю вже більше 10 років, але фрукти у нас у родині на столі щодня у всі пори року».

Друга за популярністю ягода на Закарпатті – це яфина. Її сезон саме у розпалі. Якщо ще нещодавно «чорне золото Карпат» продавали по 170-200 гривень за літр, зараз уже спокійно можна купити по 110-120 гривень.

«Яфини купують досить активно, – зізнається пані Оксана, яка торгує ягодами на ринку в Хусті. – Хтось бере баночку, а хтось – і одразу 3. При цьому маю клієнток, які замовляють відрами. Найбільша сума, на яку цьогоріч у мене купували яфини – 5200 гривень. Брала жіночка на всю родину з розрахунком, щоб і наїстися всім було, і для заморожування, і для настоянки зі спиртом. Сама я перетираю ягоди із цукром і зберігаю в банках. Найчастіше використовую у кулінарії – для випічки. А от у сирому вигляді їмо у сезон досхочу».

Лісова суниця трохи дорожча за яфини. За баночку на хустському ринку просять від 130 гривень.

«На зиму ще не дуже активно беруть. Люди сподіваються, що ягоди будуть до осені. Але ж сезон – не вічний, суниця вже почала відходити, – каже пані Олена з Березова. – Максимум купують по 2 літрові банки. Сама я ягоди фасую у зіп-пакети і відправляю до морозильної камери. Якщо взимку відключатимуть світло, не думаю, що запаси пропадуть. У холодну пору року домашнє добро навіть на мороз на подвір’я можна винести. Тому проблеми не бачу жодної!».

Смородину, або порічки зараз можна купити по 50 гривень за кілограм, малину – по 40-50, а от найбільш дорогою ягодою виявилася лохина.

«Ціни на ці ягоди фантастичні, – каже ужгородка Людмила Бокоч. – 330-350 гривень за кілограм на ринках міста. У супермаркетах ще дорожче – 125 грам можна придбати за 85-90 гривень. На зиму купувати лохину не буду. У продажі в магазинах вона є цілих рік. А загалом на літню заготівлю ягід витратила більше 6 тисяч гривень. Купила трохи полуниці, яфин, малини. Із малини зварила сироп, буде до чаю, із полуниці приготувала джем, а яфини просто заморозила»

«П’яні» вишні та компот із персиків

А як щодо фруктів, сезон яких уже також добігає кінця?

Передусім це стосується черешень та вишні. Ціни на них у цьому році трохи нижчі за минулорічні. Але все одно залишаються доволі недоступними для багатьох.

Відтак наразі черешні продають від 70 гривень, вишні – від 80 гривень за кілограм.

«Вишень купила 10 кілограмів. Віддала за них 700 гривень. Зварила на зиму компот. Трохи заморозила. Вишень взяла тільки 5 кілограмів по 90 гривень. Почистила і залила горілкою. «П’яна» вишня ідеально підходить для тістечок взимку, та й настоянка з неї не лише смакує, але й лікує. Вона є хорошим засобом проти кашлю. Загалом на фрукти поки віддала небагато грошей, але до кінця літа, розраховую на суму в 4-5 тисяч гривень», – каже Ольга Сойма з Тячева.

У Ірми Вайнраух із Берегівщини вдома все своє, на консервацію не витрачає ні копійки. Навпаки – дари саду продає.

«Персики віддаю по 35-40 гривень, абрикоси – по 55-60. Дехто вже купує ящиками на 3-4 тисячі гривень. Найчастіше на компот, варення, джем. Сама на 600 грам персиків беру 2 банани, 300 грам цукру та 1 лимон. Такий компот ідеально підходить і влітку у спеку, і чудово смакує взимку. Також готую особливе варення. На кілограм персиків потрібно 150 грамів мигдалевих горіхів і 800 грам цукру. Персики ошпарюю узваром, тоді з них одразу сходить шкірка і вони швидко відокремлюються від кісточки. Фруктову масу з цукром проварюю 15 хвилин і залишаю в каструлі на ніч. На наступний день достатньо проварити 10 хвилин і можна розливати у банки. Для смаку додаю трохи кориці», – ділиться думками жінка.

Загалом закарпатці досить активно заготовляють на зиму продукти. Більшість ґаздинь або заморожують їх, або переробляють. Хтось висушує за допомогою сушарки.

Щодо сум, які готові викласти наші краянки на продукти, то вони коливаються в межах 3-5 тисяч гривень, іноді – до 10.

Найбільш активно наші землячки запаслися полуницею, яфинами та малиною. Відтак перевагу також надають черешням, вишні, персикам та абрикосам. А от порічки (смородина) та неймовірно вітамінна лісова суниця користуються трохи меншою популярністю. Найрідше через високу вартість закарпатки запасаються лохиною.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах