164440
14:27 19.062024

Ціни на літні вітаміни на ринках краю нарешті пішли вниз

Життя 450

Перші літні дні порадували не тільки теплою погодою, але й суттєвим зниженням цін на продукти на ринках області. Наразі з’явилося багато цьогорічних овочів, ягід та фруктів і порівняно з весною їхня вартість почала ставати все більш доступною для закарпатців.

Продукція городництва та садівництва стає все більш розмаїтою. Тож «Карпатський об’єктив» вирішив з’ясувати у скільки ж обходяться краянам свіжі літні вітаміни.

Фрукти і ягоди – які душа забажає

Вивчали вартість продуктів ми на продуктовому ринку в Хусті, куди звозять продукцію більшість аграріїв із Виноградівщини (Берегівщини) – практично ягідного раю Закарпаття.

Традиційно похід почали з полуниці, улюбленого смаколика багатьох як дітей, так і дорослих.

«Ягода вже потихеньку відходить, – каже пані Марія з Широкого. – У цьому сезоні вона почала дозрівати дуже рано і тепер запаси кінчаються. Тим не менше, ціна помірна. Віддаю по 40 гривень кілограм. Беруть як їсти, так і на варення та для заморожування. Продаю ягоди і у Виноградові, і в Ужгороді та в Мукачеві. Попит практично всюди однаковий, як і цінова політика. Дехто просить і по 60-70 гривень, але середня вартість ягід 35-45 гривень»,

Тим часом на прилавках уже можна знайти й малину. За кілограмовий лоток просять 60 гривень.

«Малина в мене своя, домашня. Маю чудові сорти, родить рясно, але тільки-тільки почала дозрівати. Прошу недорого, бо знаю, що в людей матеріальний стан не найкращий», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» літня жінка. Називається Марією. Каже, що приїхала з Копані.

Чи не найбільшим попитом зараз користується лісова суниця. Її продають по 180-220 гривень за літрове відеречко.

«Суниці в цьому році багато, але вона дрібненька, зривати важко, росте не всюди, треба йти до лісу. У ній багато вітамінів і вона дуже корисна. Мені збирати допомагають діти, добре, що в них канікули почалися», – запевняє пані Ірина з Рокосова, що на Хустщині.

Яфин на продуктовому ринку міста над Тисою мало, але цінова політика на цю ягоду досить демократична – вартість стартує від 150 гривень за літрову банку.

«У нас у Березові є місця, де можна назбирати яфин. Але треба дертися високо на гору. Йдемо пішки. Таке випробування під силу не кожному, – наголошує продавчиня пані Надія. – Та й зривати ягоди – марудна праця. Але жити з чогось потрібно, у селі роботи немає. Багато хто виживає наразі тільки з дарів лісу».

Черешні зараз можна придбати по 80 гривень за кілограм, вишні – так само, абрикоси – по 60, персики – по 80. Цьогорічних слив, яблук та груш на ринку поки що немає.

Від лопаток до кабачків

Найбільше на хустському продуктовому ринку картоплі. Та це й зрозуміло, «другий хліб» є найбільш затребуваним продуктом серед закарпатців.

«Молодою картоплею торгую вже два місяці. Уся своя, домашня. Ціна невисока – за велику 40 гривень за кілограм, – запевняє пані Катерина з Велятина. – Меншу віддаю по 25-30 гривень. Стара в мене – по 10-13. Купують досить активно, цей продукт завжди користується попитом, бо без картопельки ні суп зварити, ні обід приготувати. Та й на природу, для пікніків, вона ідеально підходить».

Привертає увагу й жінка з квасолею у білій кепці з маленькою рудою кудлатою собачкою на колінах.

«Лопатки в мене по 100 гривень. Ціна впала. Ще недавно продавала по 130-150. Сама я з Хуста. Маю досить велику присадибну ділянку, змушена займатися городництвом, аби вижити. Пенсія мізерна, діти роботи не мають. Скрута у всіх, але не засмучуюсь. Є руки, є сили, працюю, торгую і вірю, що якось воно буде. А Леся, моя хвостата помічниця, заманює мені клієнтів. Усюди з нею ходжу, ні на крок від мене ніколи не відходить. Їй уже 13 років, старенька, та дуже віддана», – стверджує вона.

Впали ціни на ринках і на молоду капусту. Наразі її вартість 7-10 гривень за кілограм.

«Я з Іршавщини, – наголошує літній чоловік. – У селі кожен другий щось вирощує. Нелегко всім… Особливо з відключеннями світа та тарифами на комунальні послуги. Але жити якось треба. Та й бензин, щоб приїхати до Хуста, мушу купити… а він теж недешевий. Ціни тримаю демократичні, аби люди могли собі купити свіженького».

Молоді кабачки продають по 30 гривень, так ж вартість моркви. Цвітну капусту можна придбати по 40-60 гривень, молоду цибулю – по 10 гривень за пучок. Помідори – 60-55 гривень, огірки – 35-40.

А що кажуть про ціни покупці?

Емілія Майор – молода мама. Вона зізнається, що вартість овочів та фруктів для неї є доволі високою.

«Якщо враховувати той мізер, який отримую на дитину, то купувати свіжі вітаміни малечі виходить майже не по кишені. Хоч вартість продукції і не захмарна, просто прибутки дуже малі. Тому, як кажуть, крутися, як хочеш, а дитину нагодуй, одягни, забезпеч необхідним. Найчастіше купую полуницю, черешні, а також молоду картоплю. Всього беру потроху, бо на серйозні придбання коштів завжди бракує», – ділиться думками вона.

Валентина Кадар – пенсіонерка. Прийшла на ринок за капустою.

«Голубці хочу накрутити. Добре, що ціни стрімко пішли донизу. Звичайно, яфини та суниці не купую, бо за дорого, але багато що з продуктів зараз стали доступними. Принаймні, дешевші за м’ясо. Добре, що літо тепер, з голоду не помремо», – жартує жінка.

Юлія Волощук працює вчителькою. Наголошує, що свіжі овочі та фрукти купувала навіть взимку.

«Коли людині потрібно, вона купує. У мене особливий раціон, бо маю проблеми зі здоров’ям, вживаю багато саме натуральної продукції. Так, вона не завжди дешева, але треба брати до уваги й той фактор, що аграріям та ж морква чи полуниця не впала з неба. Це – величезна робота, це – чималі затрати. Я поважаю працю кожного, тому претензій щодо вартості нікому не пред’являю», – стверджує хустянка.

Загалом вибір свіжих закарпатських вітамінів на ринках краю дійсно наразі хороший. Якщо ж один із продуктів не влаштовує по вартості, його сміливо можна замінити іншим… тим більше, що ціни дійсно на більшість городини зараз є помірними.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах