164060
09:54 10.062024

Закарпатські школярі готуються влітку підробляти. Де і ким

Життя 679

Літо – пора канікул і відпочинку для дітей. Утім сидіти вдома, склавши руки хочуть не всі підлітки. По-перше, у багатьох сім’ях через війну бракує коштів на розваги, а молоді їх часто не вистачає, по-друге, великому відсотку хлопців та дівчат хочеться мати власні кишенькові гроші, аби не випрошувати їх у батьків.

Така тенденція спостерігається із року і рік, тільки останнім часом бажаючих працювати дітей стає все більше й більше. Але чи є можливість школярам знайти роботу? Ким хочуть підробляти учні? Що потрібно знати перед тим, як відгукуватися на вільну вакансію? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

У підлітків більше прав, ніж у дорослих

Перед тим, як шукати собі «місце під сонцем», дітям та їхнім батькам, потрібно знати норми трудового права, адже вимоги до дітей та до дорослих різні.

«Підлітки швидше втомлюються, тому вимоги до їхнього працевлаштування у законодавстві різняться від вимог щодо умов роботи повнолітніх. Роботодавці використовувати працю підлітків неофіційно не мають права. Треба укладати трудовий договір, який повинен бути підписаний обома сторонами», – наголошує «Карпатському об’єктиву» правник із Ужгорода Василь Томишин.

За словами юриста, діти до 14 років взагалі не мають права працювати.

«У віці 14-15 років підлітки повинні виконувати лише легку роботу, яка не може негативно вплинути на їхнє здоров’я і не порушує трудового законодавства, – додає він. – Працювати вони можуть тільки у вільний від навчання час і виключно за згодою батьків. Роботодавець повинен попросити в дорослого дитини копію свідоцтва про народження, заяву про письмову згоду батьків або опікунів, а також документ, який підтверджує, що підліток буде виконувати роботу у вільний від навчання час. У віці 15-16 років документ про те, що дитина працюватиме тільки у вільний час не потрібен, але все ще необхідна згода дорослих. У віці 16-16 років підлітки прирівнюються у правах до повнолітніх. Але при цьому вони мають право користуватися пільгами в області охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов, як і дві попередні групи. Їм не потрібно вже ні згоди батьків, ні документу, що виконуватимуть роботу у вільний час.

Як наголошує правник, для дітей 14-15 років, які працюють в період канікул, а також для підлітків від 15 до 16 років норма праці — не більше 24 годин на тиждень, а для підлітків 16-18 років — не більше 36 годин на тиждень.

Які є вакансії

Вакансій для підлітків на літо не надто багато. Принаймні, на порталах, які пропонують роботу. «Карпатський об’єктив» проаналізував основні пропозиції на найбільш популярному сайті Work.ua.

Для прикладу, в Ужгороді, де вакансій найбільше, запрошують молодь у магазин викладати товар. Обіцяють 14-12 тисяч гривень на місяць. Осіб, молодше 18 років можуть у обласному центрі Закарпаття взяти й комірниками на склад одягу – за 45 тисяч гривень на місяць. Стільки ж обіцяють викладачам угорської мови з числа студентів. Молодим няням пропонують 20 тисяч гривень, вчителям англійської мови з числа підлітків – до 24 тисяч гривень. Неповнолітній аніматор-вожатий в Ужгороді може заробити 13-15 тисяч гривень, помічник вихователя 11-14 тисяч, ментор, наставник у таборі відпочинку – 10800, вожатий – 9800.

У Мукачеві шукають касирів та продавців і готові працевлаштувати підлітків на неповний робочий день. Заробітну плату пропонують 12400-15500 гривень. За аналогічну роботу в Ужгороді готові заплатити 15000-18700 гривень. У ІТ школу у місті над Латорицею шукають талановитих юних вчителів і пропонують їм 5600-10 тисяч гривень. Молодий хореограф у Мукачеві може заробити 10-30 тисяч гривень. Няні-гувертантці для маленької дитини дівчині віком до 18 років пропонують 20-24 тисячі гривень на місяць.

У Хусті вільних вакансій зовсім мало. Наприклад, шукають продавців одягу і пропонують їм від 500 гривень на добу, барменів із зарплатою 12-18 тисяч гривень і офіціантів, яким готові платити 15 тисяч на місяць.

Загалом найбільш затребуваними у області наразі є касири, продавці і репетитори з англійської мови. У менших містах Закарпаття знайти роботу школярам ще важче.

Ким хочуть працювати підлітки

Дарині з Мукачева 15. Вона торік так і не знайшла роботу на час канікул, зараз підроблятиме кураторкою анкет.

«Робота офісна, неважка. Дуже рада, що вдалося на неї натрапити. Підказала старша сестра. Отримуватиму до 20 тисяч гривень на місяць. Працювати планую все літо. У вихідні встигну і відпочити, і піти на річку чи в басейн, і поспілкуватися з подругами. Хочу бути фінансово незалежною від мати. Їй важко, батько 3 роки тому помер. Ліза – студентка, вона також підробляє, але в неї також є базові потреби. Загалом готова була працювати навіть на автомобільній мийці, тільки туди мене не взяли, сказали, що я фізично слабка для такої праці», – наголосила дівчинка.

17-річна ужгородка Емілія працюватиме вожатою у мовному таборі. Зізнається, це – робота її мрії.

«Після закінчення школи планую здобути фах вчителя англійської мови. Тому практика в таборі для мене є дуже доречною. Це – живе спілкування з дітками, а ще й можливість трохи покращити фінансовий стан. Зароблятиму 16 тисяч на місяць. Це – небагато, але й немало. Хочу купити собі новий телефон та оплатити курси з 3D дизайну, про які давно мріяла, але не могла собі дозволити їх пройти. Думаю, що час для дозвілля також знайдеться, але це – не головне, адже в таборі робота фактично і є для мене відпочинком та розвагою. Та головне – це практичний досвід і самовдосконалення», – стверджує школярка.

Івану із Хуста 16. Він буде працювати в кафе офіціантом.

«Зможу заробити 15 тисяч на місяць плюс чайові. Розраховую тисяч на 20. Торік підробляв на гуртівні, отримував менше. Малим роздавав флаєри за копійки. Працюю практично щоліта. Мене ніяка робота не лякає. Вдома багато фізично працюю, допомагаю батькові на будівництві. За зароблені кошти планую придбати новий ноутбук. Крім того, хочу мати гроші, аби відпочивати з друзями. У мене гнучкий графік, тож час для цього, переконаний, знайдеться. Як на мене, підліткам потрібно підробляти, адже це – нові можливості, спосіб спробувати себе у певній професії. Крім того, молодь вчиться не тільки заробляти, але й правильно витрачати кошти», – заявляє хлопчина.

Утім не всім так таланить знайти бажану вакансію. У селах із пошуком роботи важче, тож багато кому доводиться або доїжджати до міст, або ж задовольнятися підробітком зі збору грибів та ягід.

«Я з небагатої родини, але роботи в нас немає навіть для дорослих, – зізнається 13-річна Дарина з Тячівщини. – Тому доводиться працювати з батьками на городі і продавати влітку на ринках вирощені овочі і фрукти. У друзів також домашнє господарство, тому однолітки підробляють так само, як і я. А ще їздимо в гори на збирання яфин, ходимо до лісу на гриби. Зароблені кошти витрачаю на одяг та на канцелярію. Звісно, відпочинок, поєднаний із роботою, непоганий варіант для того, щоб мати хоч якісь кишенькові кошти, але хотілося б знайти нормальну вакансію і отримувати гідну зарплатню».

Загалом підробіток під час літніх канікул стає серед закарпатської молоді все більш популярним і молодь не цурається при цьому ніякої роботи. Єдина проблема – не для кожного, хто мріє працювати, є відповідні вакансії. Утім така ж ситуація зараз і з дорослими.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах