163920
14:08 5.062024

У Берегові провели традиційний День талантів 

Життя 2021

Благодійний фонд «ҐЕНІУС» 1 червня закрив навчальний рік традиційним святом, яке має назву «День талантів». В рамках заходу найталановитішим учням вручили стипендії та пам’ятні медалі. Ця подія стала закриттям навчального року і в 15 Центрах підтримки молодих талантів фонду. 

На урочистому відкритті директорка БФ «ҐЕНІУС» Наталія Вараді повідомила: «В цей день ми відзначаємо тих, хто досяг високих результатів на предметних олімпіадах. А також дякуємо за роботу вчителям, які їх підготували». Директор зазначила, що захід щороку проводиться з наближенням Дня національної єдності угорців, символізуючи єдність духовного, культурного та наукового життя угорців у Карпатському басейні.

Заступниця державного секретаря Угорщини з питань загальної освіти Каталін Балатоні під час виступу наголосила, що в цей період, під час війни, те, що діти можуть зануритися в щось, чи то спорт, наука, чи мистецтво, – означає для них певну точку опори. «Угорська нація завжди мала гідних представників-науковців, і зараз має наступників, майбутнє. Наше завдання – це підтримувати, а завдання вчителів – розвивати ці таланти. Талант – це дар, але потрібно зробити все, щоби його розкрити», – додала заступниця держсекретаря. 

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдико Орос наголосила, що Благодійний фонд «ҐЕНІУС» та організація, яка об’єднує обдаровану закарпатську молодь, всіляко цьому сприяють. «В рамках нинішнього заходу підсумовуємо не тільки роботу Центрів для талантів благодійного фонду «ҐЕНІУС», але й переможців предметних олімпіад, організованих Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством. Це свято, коли ми радіємо, що вдалося розкрити та розвинути таланти багатьох дітей», – наголосила Ільдико Орос. 

Очільник консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, у свою чергу, відзначив, що на Закарпатті намагаються підтримувати обдарованиих дітей від початкових класів до вишів. За його словами, те, що в Центрах підтримки талантів проводиться навчання за різними напрямками, створює можливість підтримувати обдаровану молодь та розвивати її таланти. Дипломат заявив, що уряд Угорщини і надалі підтримуватиме закарпатських угорців для збереження в рідному краї.

Після вітальних промов відбулося нагородження. Переможці предметних олімпіад, організованих Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством, отримали пам’ятні медалі. Крім того, Благодійний фонд «ҐЕНІУС» вручив кілька стипендій. 

Атмосферу заходу прикрасив виступ музикантів та ансамблю народного танцю берегівської фольк-майстерні «Резеда», вихованців Берегівської школи мистецтв ім. Золтана Кодая, а також Дитячої школи мистецтв і творчості угорського народу «Туліпан танода».

Дійство традиційно завершилося пригощанням святковим тортом.

(VE/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах