161850
11:10 24.042024

Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі: звернення до працівників та роботодавців

Життя 853

Кожного року, 28 квітня, відзначається Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі. Цей день став символом міжнародної солідарності у питаннях безпеки праці, нагадуванням про необхідність створення безпечних та здорових умов для всіх працівників.

Ідея проведення Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі бере початок від Дня вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Він вперше був організований американськими та канадськими робітниками в 1989 році.

У 1996 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня Всесвітнім днем безпеки та здоров’я на роботі, який вперше офіційно був відзначений в 2003 році.

День охорони праці в Україні встановлений Указом Президента України «Про День охорони праці» від 18 серпня 2006 року № 685/2006.

Щороку МОП обирає тему або девіз Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі. Цього року увага спрямована на дослідження впливу зміни клімату на безпеку та здоров’я працівників.

Професійні ризики, які зумовлені зміною клімату, стають особливо небезпечними для працівників. Збільшення температурних режимів, підвищення рівня забруднення повітря, екстремальні погодні явища та інші чинники можуть створити небезпечні умови для праці. У таких умовах запобігання нещасним випадкам на робочому місці стає завданням першочергового значення.

Охорона праці є важливим аспектом сучасного бізнесу та виробництва. Забезпечення безпеки та здоров’я працівників не лише покращує їхнє благополуччя, а й сприяє підвищенню продуктивності та зниженню витрат на лікування та відшкодування випадків на роботі.

Подальші заходи досягнення безпеки на робочому місці включають в себе вдосконалення технічних засобів, посилення навчання працівників з питань безпеки, а також впровадження ефективної системи контролю та звітності.

Незважаючи на досягнення в галузі охорони праці, існують нові виклики, з якими стикається сучасне робоче середовище. Зростаюча автоматизація та використання роботів, психосоціальні ризики, пов’язані з роботою на відстані, і вплив нових технологій на здоров’я працівників – це лише деякі з них.

Тому важливо надавати пріоритет безпеці та здоров’ю на робочому місці, розвивати нові стратегії та технології, щоб забезпечити ефективну систему охорони праці, яка відповідала сучасним викликам.

Міжнародний День охорони праці – це час не лише для вшанування досягнень у галузі безпеки та здоров’я на робочому місці, а й для розгляду подальших кроків у напрямку створення ще безпечніших та здоровіших умов праці для всіх.

Нехай цей Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі стане точкою відліку для посилення зусиль з виконання нашої спільної місії – зробити робочі місця безпечними для всіх та кожного. Наше спільне майбутнє в наших руках, і кожна акція на користь безпеки є кроком до збереження життів.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області Західного міжрегіонального Управління Державної служби з питань праці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах