161353
13:50 12.042024

TikTok знову хочуть закрити. Що думають закарпатці

Життя 577

Популярна китайська мережа TikTok останнім часом набула в нас неабиякої популярності. Спочатку там завантажували відео діти та підлітки, а зараз долучилося чимало дорослих, у тому числі у віці навіть 60+. І люди не лише переглядають ролики з чужого життя, але й створюють власний контент. Утім уже декілька разів на рівні Уряду піднімалося питання про закриття TikTok.

Більше того, нещодавно на сайті електронних петицій до Президента України з’явилася петиція про вимогу закриття соцмережі. Її автором є Наталія Карасьова і вона пояснює свою позицію тим, що нібито через цю платформу транслюють багато російської пропаганди, тож виникає потреба заборонити її хоча б на час війни.

Думки закарпатців із цього приводу розділилися, адже для багатьох вона стала не просто відео інструментом, але й джерелом заробітку. Інші ж переконані, що користі від TikTok ніякої, а шкода може бути заподіяна кожному користувачу, адже власники мережі збирають персональні дані про відвідувачів порталу.

Детальніше – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Кожна палиця має два кінці

Правник із Ужгорода Володимир Юришин переконаний, що TikTok небезпечний, однак відмовлятися від нього не варто.

«Зараз урядовці пояснюють, що можуть бути введені принаймні обмеження на користування TikTok, якщо цього вимагатимуть міжнародні партнери. Це – неправда. Україна – суверенна держава і має право самостійно приймати рішення, не оглядаючись на інших. У нас дійсно є практика блокування соцмереж, зокрема, російських. Утім… хто хотів, все одно заходив у них, використовуючи ВПН. Мені відомо, що Центр протидії дезінформації дійсно видалив у TikTok цілу мережу, що займалася російською пропагандою. Натомість від власників платформи так і не було жодної реакції на правопорушення. Така ситуація може повторитися. У той же час, коли проводяться якісь збори для військових, для переселенців, для хворих, через цю мережу можна їх швидко реально закрити. Тому, кожна палиця має два кінці і категоричними я б не радив бути», – розповів юрист «Карпатському об’єктиву».

У той же час він звернув увагу на те, що китайці дійсно збирають дані про користувачів і нікому невідомо, як вони їх використають.

«Тут мова не лише про шкідливий контент. Під час реєстрації людина погоджується на надання персональних даних і нічого не знає про їхнє використання. Чи це буде для «підсовування» реклами, чи для чогось іншого – нікому не відомо. Також ми не знаємо, хто ці дані обробляє. Тож принаймні якась співпраця урядів держав із адміністрацією TikTok мала б бути. Хоча б для того, щоб убезпечити своїх громадян від усіляких шахрайських схем та витоку індивідуальної інформації про них. Зокрема, у США також схвильовані через роботу платформи і також розмірковують над запровадження певних санкцій», – наголосив пан Володимир.

Спосіб працювати і заробляти

Юлія Сокач із Хуста є молодою блогеркою, що тільки набирає популярності. TikTok вона вважає не інструментом для розваг, а своєю роботою.

«TikTok – це мережа, де можна швидко і абсолютно безкоштовно «розкрутитися» зібрати багато підписників і навіть знайти реальних друзів. Я довго вивчала алгоритми, переглядала уроки експертів, перш ніж створила новий акаунт для роботи. Він справді виявився успішним і вже через шість місяців у мене з’явилася перша реклама. Сама я з села, вдома роботи не мала, тож ця платформа була для мене ідеальним місцем для того, щоб заробити собі на речі першої необхідності. Зараз я вже можу собі дозволити винаймати житло в Хусті і купувати якісні речі. Рекламую переважно продукти харчування та одяг. Категорично не беруся за рекламу казино, ліків, ворожок та заборонених препаратів», – зізнається дівчина.

Закриття TikTok блогерка розцінює, як посягання на особисту свободу.

«Так не повинно бути. Ми живемо у вільній державі. Особисто моя робота є чесною, я нічого не порушую, дію у правовому полі. Тож чому можливість заробити у мене хочуть відібрати? Закриття соціальних мереж – це недемократичний крок. З’явилася петиція про закриття платформи? Так з’явиться ще 10 про те, аби вона й далі працювала! Для багатьох TikTok відкрив широкі можливості, зробив людей популярними. Так, там бувають різні відео, бувають шкідливі челенжі, але на них можна поскаржитися, їх можуть заблокувати, видалити. Наразі альтернати цій платформі я не бачу. Між іншим, там «зависають» не лише мої однолітки, але навіть деякі народні депутати, які проводять ще й стріми, співаки, відомі актори та науковці. Крім того, можна знайти багато корисних порад від фахівців різних галузей, знайти цікаві рецепти та усілякі лайфхаки», – запевняє дівчина.

Також вона наголошує, що в будь-якій соціальній мережі є як шкідливий, так і корисний контент, тож за великим рахунком будь-яку з них можна назвати небезпечною.

Покарати не можна помилувати?

А якої думки нейтральні краяни, які просто переглядають на платформі чужі ролики та рідко завантажують щось власне?

Мукачівка Олена Майстренко зізнається, що завдяки TikTok знайшла репетитора для доньки із англійської мови.

«Я переглядала відео і натрапила на молоду вчительку з Києва. Вона проводить заняття у форматі онлайн, дає справді якісні знання у цікавій формі. Це було років 4 тому, саме під час карантинів. Списалася з нею, домовилася про індивідуальні уроки з Ельвірою. Результат був вражаючим. Зараз донька є студенткою факультету міжнародних відносин одного зі столичних ВУЗів. Тому, переконана, хто що шукає довкола себе – те й знаходить. Я у всьому намагаюся знайти позитив і життя мені його підкидає. На платформі й зараз дивлюся різні відео і я проти того, щоб її в чомусь обмежували, або ж тим більше – закривали», – запевняє жінка.

А от Василина Ковач із Тячева переконана, що TikTok лише краде у дітей вільний час і він не потрібен.

«Я багатодітна мати, у мене четверо дітей. Усі – від малого до великого багато часу проводять із телефонами в руках. У них усіх якщо не ігри, то відео, якщо не відео, то всілякі переписки. У молоді вже й немає реального життя, воно все проходить у віртуальному світі. Тому якщо заборонять хоча б одну соціальну мережу, я буду тільки рада. TikTok, на мою думку – це взагалі якийсь засіб для самореклами. То напівголі дівчата танцюють, то хлопці якісь діалоги невідомо з ким ведуть, використовуючи при цьому нецензурну лексику. Нічого корисного у цій мережі не бачу. Для мене не було б трагедією, якби її закрили так само, як ВКонтакте», – стверджує вона.

Виноградівчанка Маргарита Кіш є більш нейтральною, але вважає, що будь-які перешкоди в роботі платформи приведуть до ще більшої її популярності.

«Не вважаю себе прихильницею TikTok, хоча там зареєстрована, ролики переглядаю. Але жити без неї можу, залежності не маю. Закриють її чи ні – вирішувати не мені, та якщо в роботі виникнуть якісь обмеження, молодь та й не тільки будуть іншими шляхами ще частіше туди заходити, адже завжди заборонений плід є найбільш бажаним і солодким. Тому, гадаю, що б там не було, найкраще залишити усе, як є і не блокувати платформу», – каже закарпатка.

Яка ж доля чекає TikTok? Закриють його чи ні? Поки що невідомо. Але хмари вже не вперше згущаються над платформою, а як відомо, диму без вогню не буває…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах