161180
10:23 10.042024

На Закарпатті кипить торгівля саджанцями дерев. Скільки коштують

Життя 627

Весною найсприятливіший час для висадки насаджень. Не дарма кажуть, що кожна людина має посадити дерево, побудувати будинок і залишити по собі нащадків. Звісно ж, бодай кущик під вікном, який би плодоносив і давав вітамінний урожай… хочеться мати кожному.

Оскільки більшість краян мешкають у приватному секторі і мають городи, сади, присадибні ділянки, багато хто оновлює рослинність чи не щороку. Тим більше, що дерева старіють, висихають, перестають плодоносити і замість них потрібно подбати про нові насадження, або ж просто хочеться мати у господарстві щось нове, наприклад, екзотичне ківі чи декоративну сакуру…

Тож зараз на Закарпатті активно торгують саджанцями і охочих їх придбати достатньо. Але скільки вони коштують? Де знайти найбільш дешеві рослини? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Персики, яблуні, груші, вишні

Ціни на молоді дерева у області різні. Усе залежить від сорту, віку та міста, де власне хочеться придбати саджанець. Спробуємо дізнатися вартість найбільш популярних дерев.

Слід зазначити, що продають не лише закарпатські сорти, є й привозні, скажімо, із Тернопільщини, Одещини, або закордонні – угорські, польські, іспанські.

«Я з Берегівщини, – каже «Карпатському об’єктиву» пан Микола, який збуває свою продукцію в Хусті на ринку. – У мене є персики, абрикоси, груші, яблуні, черешні, вишні, айва. Яблунь маю декілька різних сортів. Усі саджанці коштують по 150 гривень. Вирощую і щеплю їх сам. Їм 3-7 років. А поруч жінка з Тячівщини продає саджанці з Тернопільщини. Вони в неї дешевші, по 120 гривень. Але не в усіх міцна коренева система, багато часу вони транспортувалися і не гарантія, що деревця та приживуться, а не засохнуть. А от дерева з Угорщини знайомі збувають по 170-200 гривень. Це – дуже хороші сорти, між якими є й чимало морозостійких».

В Ужгороді молоді дерева можна купити навіть по 100 гривень. У Мукачеві – від 60. У Виноградові ж ціни найбільш демократичні. Деякі фруктові саджанці коштують усього 50 гривень.

Утім, скажімо, за песики, в Ужгороді дехто просить навіть 280 гривень, за абрикоси – 250.

«У мене іспанські дерева. Адаптовуються до будь-яких кліматичних умов. Урожайність висока, невибагливі. При правильному догляді плодоносять рясно. Маю вдома розплідник, але закуплена «розсада» за кордоном. На замовлення відправляю саджанці навіть поштою у будь-який куточок України», – зізнається продавчиня пані Ірина.

Найбільшим попитом, за словами садоводів, користуються яблуні, вишні, персики та груші.

Горіхи, виноград та кущі

Сортів горіхів у спеціалізованих магазинах, садових центрах та на ринках області також достатньо. Ціни різні – у межах 60-110 гривень.

«Звичайні грецькі горіхи в мене по 50 гривень. Сорт «Ідеал», який наразі користується найбільшим попитом через те, що дерева низькорослі і добре плодоносять – 110 гривень. Саджанці трирічні, добре приживаються. Така ж ціна на сорт «Кочерженко», компактні з тонкою шкаралупою горіхи. Саджанці фундука – 100 гривень. Ліщини – 60», – стверджує пан Василь із Мукачева, власник невеликого розплідника.

Ціни на виноград у всьому Закарпатті різні. Найдешевше можна купити на Берегівщині. Утім вартість залежить від сорту, величини куща. Найдешевше можна придбати за 30 гривень, але середня ціна – 100. Проте є й по 250-300 гривень.

Порічки (смородину) у більшості населених пунктів області продають по 50 гривень, у Виноградові можна придбати навіть за 10. Лохина в Хусті по 70 гривень, у Виноградові по 40, в Ужгороді – 50, у Мукачеві – 45. Шовковиця – майже всюди по 100 гривень. А от від сортів малини очі розбігаються.

«У мене найкраще продається малина, що дає урожай двічі на рік, – розповідає пані Ірма з Берегівщини. Жінка збуває саджанці на одному з ринків Ужгороді. – Це – сорт «Полана». Прошу 25 гривень за кущик. Жовта малина – по 15 гривень, а от японська – 90. Це – непримхливий сорт, який плодоносить від весни до пізньої осені, практично безперестанку. Ягоди дуже смачні, а сама рослина легко пристосовується до будь-яких погодних умов, морозостійка і не потребує посиленого догляду».

Найдешевше знайти саджанці малини вдалося по 7 гривень у Іршаві. Там же продавали і найдорожче малинове дерево, яке ще звуть полуничним… Сорт називається «Кудранія» і господиня за нього просила 450 гривень.

Екзоти

Останнім часом екзотичні сорти рослин на Закарпатті стали дуже популярними. Мати вдома хурму, ківі чи інжир хочеться багатьом.

Ціни на таку продукцію вищі, ніж на традиційні для регіону дерева. Утім вибір саджанців доволі непоганий.

Наприклад, ківі в середньому коштує 145-200 гривень. Утім у Тячеві за трирічну рослину просять 300-500. В Ужгороді ж можна купити й за 100.

Другою за популярністю є хурма. У Виноградові та Берегові молоде дерево продають за 60-65 гривень. У Хусті таке ж коштує 200 гривень. В Ужгороді, Мукачеві – 100.

Середня ціна саджанця інжиру 100 гривень. Але деякі його сорти в Ужгороді продають і по 200, і навіть по 350. Найнижча ціна на саджанці знову ж таки у Виноградові – 70 гривень.

Майже такою ж популярністю, як фруктові дерева у нашому краї користуються саджанці сакури. Щороку бажаючих висадити їх біля будинків стає все більше і більше. Тож ціни на них є досить висковими, що й логічно.

«У мене саджанці висотою 1,5 метра. Прошу по 300 гривень. Кому треба – купить. Більшість просто підходять, цікавляться, розглядають. Але в той же час дехто купує навіть по 3-4 вишеньки. Цвістимуть вони рясно, квіти – насиченого рожевого кольору, бутони кучеряві і великі. У сусідньому Тячеві такі ж дерева й по 400 можна продати», – запевняє продавчиня з Хуста пані Оксана.

У Іршаві молоді японські вишні можна купити по 150 гривень, у Виноградові – 300-400, у Мукачеві просять по 350-480, в Ужгороді –500-800, навіть дехто збуває по 1200 гривень (щоправда висота дерев більше 2 метрів).

Магнолії менш популярні, але також не надто дешеві. В Ужгороді найдешевше молоденьке дерево можна купити за 150 гривень. Але більшість продають по 500-600 гривень. Така ж вартість рослин у Мукачеві, Хусті, Виноградові, Берегові.

У межах 350 гривень продають у області і тюльпанові дерева.

А от декоративна верба взагалі по 900 гривень за саджанець. Найдешевше можна придбати бамбук – у середньому за 100 гривень.

Загалом озеленення територій у нашому краї обходиться доволі дорого. Але якщо дерева плодові, то маючи з них хороший врожай, затрати цілковито окупляться у перспективі. Бо ж плоди будуть натуральні і їхня якість залежить передусім від самого господаря.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах